Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kop-rompboerderijtje in roodbruine handvormsteen met staafankers onder rieten zadeldak met vorstpannen met topschoorsteen in Ryptsjerk

Boerderij

Nieuwlandsweg 12
9256XB Ryptsjerk (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Kop-rompboerderijtje in roodbruine handvormsteen met staafankers onder rieten zadeldak met vorstpannen met topschoorsteen

Uit roodbruine handvormsteen opgetrokken KOP- ROMPBOERDERIJTJE dat, getuige de ingekraste tekst boven de deur in de voorgevel, in 1860 door een zekere H.D.V. is gebouwd. De kop wordt gedekt door een rieten zadeldak met vorstpannen; topschoorsteen; staafankers.De gedeeltelijk vernieuwde voorgevel heeft twee zesruitsvensters, de top twee vierruitsvensters; de zuidgevel een T-venster met drieruits bovenlicht en luiken; de noordgevel is blind. Het schuurgedeelte wordt gedekt door een rieten wolfdak met uileborden. In de voorgevel bevindt zich een opgeklampte deur naar het woon- en bedrijfsgedeelte, met links daarvan een stalvenster met bovenlicht en rechts een schuifvenster met negenruits onderraam en zesruits bovenlicht. Alle vensters en deuren worden afgesloten door halfsteens rollagen. De zijgevels hebben kleine rondboogstalvensters, de noordgevel heeft bovendien een tweeruits keldervenster waarvan de rechter helft is voorzien van diefijzers en een houten luik. De achtergevel heeft een tot aan het dakschild doorlopende (vernieuwde) dubbele deeldeur en een vierruits ven- ster. Een opgeklampte deur met zijlicht geeft toegang tot de stal. Geheel rechts hangt een houten kippetrapje naar het (nieuwe) kippenhok dat tegen de zuidgevel van de schuur is aangebouwd. Het INTERIEUR van de boerderij verkeert in vrijwel ongeschonden staat en heeft nog de oorspronkelijke eenvoudige kasten- en bedstedewand. Ook de indeling en het interieur van het schuurgedeelte zijn nog oorspronkelijk. Waardering Kop-rompboerderijtje met nagenoeg oorspronkelijke inrichting van woon- en bedrijfsgedeelte van cultuur- , architectuurhistorisch en typologisch belang wegens - de vrij hoge mate van gaafheid - de regionale zeldzaamheid - de voor de Friese Wouden karakteristieke vormgeving - de functionele relatie met de andere beschermde onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452479
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kop-rompboerderijtje in roodbruine handvormsteen met staafankers onder rieten zadeldak met vorstpannen met topschoorsteen in Ryptsjerk

Kop-rompboerderijtje, blokschuur

Nieuwlandsweg 12
Ryptsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
BLOKSCHUUR uit omstreeks 1917 deels uit hout (hooiberging), deels uit bruinrode baksteen (veestalling) opgetrokken en gedekt door een met ro..

Arbeiderswoning in roodbruine handvormsteen onder driezijdig rieten schilddak met uilebord en makelaar tegen rechte voorgevel met topschoorsteen met b ..

Nieuwlandsweg 14
Ryptsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
ARBEIDERSWONING die volgens twee ingemetselde stenen naast de toegangsdeur in 1826 door een zekere G.J.D. is gebouwd. Deels onderkelderd geb..

Arbeiderswoning, kleine veeschuur

Nieuwlandsweg 14
Ryptsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Kleine VEESCHUUR met een aankapping aan de noordgevel, waarschijnlijk daterend uit het midden van de 19e eeuw. In rode handvormsteen opgetro..

Kerk van Rijperkerk (Hervormde kerk)

Slachtedijk 1
Ryptsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Herv. Kerk en toren, gelegen op een kerkhof. Eenvoudig kerkgebouw uit 1757 met ingebouwde westtoren. In de kerk 17e eeuwse preekstoel, dooph..

Grote boerderij met dwars voorhuis met zesruitsvensters, halsgeveltje met Vlaamse top met beeldhouwwerk boven de ingang en met hoekschoorstenen met bo ..

Slachtedijk 3
Ryptsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Onmiddellijk bij de kerk grote boerderij met dwars voorhuis boven welks ingang Vlaamse top met halsgeveltje versierd met gebeeldhouwde aanze..

Kaart & Routeplanner