Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilige Geestkerk, orgel in Heerenveen

Kerkelijk Gebouw

Crackstraat 13
8441ES Heerenveen
Friesland

Bouwjaar: 1867 1986 (kast)
Architect: gebr. Adema Adema 1867 gebr. Adema


Beschrijving van Heilige Geestkerk, orgel

R.K. kerk vanwege het orgel, uit 1867, gebouwd door de orgelmakers gebr. Adema te Leeuwarden. Het instrument is, op een paar stomme pijpen na, integraal bewaard gebleven, inclusief de originele windvoorziening (waarvan echter de handbediening verloren is gegaan). Het orgel is afkomstig uit de voorganger van het huidige kerkgebouw, het van 1842 daterende en omstreeks 1980 afgebroken waterstaatskerkje aan 't Meer, waarvoor het orgel in 1867 werd vervaardigd. Een van de zeldzame, vroege en nagenoeg gaaf bewaard gebleven Adema-orgels. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452458
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilige Geest Kerk Heerenveen 02.JPG

De Heilige Geestkerk is de rooms-katholieke parochiekerk van de Heilige Geest in Heerenveen.

De huidige R.K. kerk, de vierde, werd in het centrum gebouwd circa 50 meter ten westen van Crackstate. Het ontwerp is van architect H.C.M. van Beers en is in traditionalistische stijl. De driebeukige kerk kwam in 1933 gereed. Het gebouw heeft een kleine torenspits en een toren, waarin zich drie klokken bevinden, met een hoge spits. De kansel komt uit het atelier van de beeldhouwer Friedrich Wilhelm Mengelberg. De kerk is een rijksmonument.

De geschiedenis van de R.K. parochie in Heerenveen begon in 1636. De groei van de gemeente had tot gevolg dat men grotere kerken moest bouwen. In 1842 werd het derde gebouw, naast Oenemastate, in gebruik genomen. Deze kerk bleef in gebruik tot 1933, maar werd later gesloopt.

Sinds 2014 vormen de gemeenschappen van Heerenveen, Wolvega, Steggerda en Frederiksoord de HH. Petrus en Paulus parochie.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Heilige Geestkerk, orgel in Heerenveen

Heilige Geestkerk

Crackstraat 13
Heerenveen
Inleiding De KERK, gewijd aan de Heilige Geest, is in 1934-'35 in Heerenveen gebouwd. Het ontwerp (1932), onder Interbellum-architectuur me..

Heilige Geestkerk, pastorie

Crackstraat 13
Heerenveen
Inleiding De PASTORIE van de R.K. kerk, gewijd aan de H. Geest, is als onderdeel van het complex in 1934-'35 in Interbellum-architectuur g..

Deftig woonhuis onder tentdak met twee schoorstenen waarop borden

Breedpad 21
Heerenveen
Deftig vroeg 19e eeuws WOONHUIS onder tentdak met twee schoorstenen waarop borden.

Woonhuis en een pakhuis met elkaar verbonden middels een berging

K R Poststraat 7
Heerenveen
Inleiding Het object bestaat uit een WOONHUIS en een PAKHUIS, met elkaar verbonden middels een berging. Het geheel is in 1937 in opdracht v..

Crackstate (Gemeentehuis)

Oude Koemarkt 14
Heerenveen
Crack State, GEMEENTEHUIS. Op omgracht terrein gelegen indrukwekkend woonhuis, waarschijnlijk in 1606 gesticht door Hippolytus Crack als rec..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)