Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terrein waarin een urnenveld in Bergeijk

Archeologie


5570AA Bergeijk
Noord Brabant

Bouwjaar: IJzertijd


Beschrijving van Terrein waarin een urnenveld

Terrein waarin een urnenveld. Datering: IJzertijd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 45205
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:22:01.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Plaats van een urnenveld bij Losser, sinds 1978 een beschermd rijksmonument
Tekening van een urngraf uit de late bronstijd
Urnenveld Westerveld

Urnenveld is een archeologisch begrip. In grote delen van Europa worden sporen gevonden van de prehistorische urnbegravingen. Het betreft velden met enkele tot enige honderden resten van begravingen van urnen met crematieresten. Soms zijn ook de sporen van kleine ronde grafheuvels zichtbaar. In Midden-Europa waren er samenlevingen met een urnenveldencultuur van ongeveer 1300 tot 900 voor het begin van de westerse jaartelling.

Begraafplaats

De term urnenveld wordt gebruikt voor begraafplaatsen uit de late bronstijd tot de vroege en de midden-ijzertijd in Europa waar as van overledenen in urnen werd begraven. De terreinen konden enkele hectaren groot zijn. Ze kunnen gedurende meerdere eeuwen in gebruik zijn geweest. In deze periode werden overledenen gecremeerd. De as werd opgeslagen in urnen gemaakt van aardewerk uit rivierklei; ook werd de as wel in zakjes begraven of los uitgestrooid. De urnen werden begraven in een afgeperkt gebied. Elke urn werd individueel gemarkeerd door er een laag heuveltje op aan te brengen. Ook groef men er vaak een kringgreppel omheen (ook wel kringsloot genoemd, een soort grachtje) dat in grondsporen nog vaak goed te herkennen is. Het kwam ook voor dat urnen in een kuil terechtkwamen of, achteraf, in een oude grafheuvel werden bijgezet. Op urnenvelden vindt men vaak ook niet-gecremeerde doden.

In de Nederlanden zijn tientallen urnenvelden gevonden, vooral in het gebied van de Kempen.

In de 19e en 20e eeuw zijn vooral door de ontginning van heidevelden vele urnenvelden verdwenen door afgraving. Een redelijk bewaard gebleven urnenveld is dat op de Boshoverheide bij Weert. Oorzaak van het behoud is de arme grond aldaar, waardoor niemand er iets mee gedaan heeft. Verder zijn in Vaassen en bij de grafheuvels in Veldhoven nog (resten van) urnenvelden zichtbaar.

Voor een leek is er behalve (soms gerestaureerde) grafheuveltjes niet veel te zien aan een urnenveld. De daar gevonden voorwerpen zijn meestal in musea te vinden.

Moderne urnenvelden

Bij crematorium Westerveld is sinds 1932 een urnenveld waar urnen buiten staan opgesteld.

In een loofbos op het landgoed Terborgh bij Anloo in Drenthe is sinds 2014 gelegenheid urnen met daarin de as van overledenen begraven. De graven worden uitgegeven voor onbepaalde tijd, ze zullen niet worden geruimd.[1]


Monumenten in de buurt van Terrein waarin een urnenveld in Bergeijk

Terrein waarin 4 grafheuvels

-
Bergeijk
Terrein waarin 4 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd.

Merovingisch grafveld

-
Bergeijk
Merovingisch grafveld. Datering: 6e-7e eeuw.

Huis Visser

Eikendreef 2
Bergeijk
Inleiding WOONHUIS, gebouwd in 1955-1956 naar ontwerp van Gerrit Rietveld voor meubelontwerper en kunstverzamelaar Martin Visser in functio..

Terrein waarin een grafheuvel

-
Riethoven (Gemeente Bergeijk)
Terrein waarin een grafheuvel. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd.

Terrein waarin drie grafheuvels en een urnenveld

-
Boshoven (Gemeente Bergeijk)
Terrein waarin 3 grafheuvels en een urnenveld. Datering: grafheuvels: Neolithicum en/of Bronstijd. urnenveld; late Bronstijd.

Kaart & Routeplanner