Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Ambulance in 't Harde

Militair Object

Eperweg 149
8084HE 't Harde (gemeente Elburg)
Gelderland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van De Ambulance

Ambulance gebouwd in 1880 voor huisvesting van maximaal 16 zieken, woning voor de officier van gezondheid, apotheek en badkamers. Tot dan toe werden zieken verpleegd in een tent of afgevoerd naar een hospitaal te Kampen. In 1897 is een van de badkamers gewijzigd in een operatiekamer. Momenteel is het in gebruik door de geneeskundige dienst. Waarschijnlijk is de beschildering/bepleistering van de voorgevel van later datum. De situering van dit object is op een lijn met de officiers- en legeringsgebouwen van de eerste aanleg van dit kamp. Rechthoekige bouwmassa van twee lagen met kap en ter weerszijden een paviljoen van een laag met kap. Gevels van baksteen met een grijs gepleisterde plint. De voorgevel is gedeeltelijk wit gepleisterd, voor het overige wit geschilderd. Op de hoeken lisenen welke overgaan in een boogfries, afgezet met een rollaag van gele steen. De schildkap is bekleed met een zinken roevendak. Symmetrische gevelopbouw. De entree is omkleed met hardsteen, ter weerszijden twee vensters beƫindigd met een segmentboog, met schuiframen. De zijgevels hebben boven de nok van de paviljoens een halfrond, gietijzeren raam. De paviljoens hebben in elke gevel twee gekoppelde vensters onder een segmentboog van geel metselwerk. Ook deze hebben een schilddak bekleed met zink (roevendak). De achtergevel is soberder uitgevoerd: geen boogfries en geen natuursteen omkleding van de deur. Aan de rechterzijde zijn op de begane grond van twee vensters de borstwering verhoogd. In het interieur van beide paviljoens een gietijzeren kolom midden in deze vleugels. Gebouw 168 (Ambulancegebouw) is zowel vanwege de ligging als door de samenhang met de andere bouwwerken en de autonome typologische, architectuur- en cultuurhistorische waarden van belang als monument van jongere bouwkunst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452015
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Ambulance in 't Harde

Herdenkingsmonument

Eperweg 149
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving Natuurstenen GEDENKTEKEN in de vorm van een obelisk, geplaatst op de hoogtelijn van de stuwwal die uitziet over het benedenkam..

Houten prieel

Eperweg 149
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving Houten PRIEEL, aan de noordzijde van het bovenkamp, vrijstaand gelegen op de heuvelrug die uitziet op het benedenkamp. Het kle..

Officierspaviljoen

Eperweg 149
't Harde (Gemeente Elburg)
OFFICIERSPAVILJOEN voor de huisvesting van de officieren, gebouwd in drie fasen. De linker vleugel is het oudste deel en is gebouwd in 1878...

Kantinegebouw

Eperweg 149
't Harde (Gemeente Elburg)
KANTINEGEBOUW voor de officieren, gebouwd gedurende 1883-1885. Na de eerste bouwfase was het rechterpaviljoen lager dan het linker. In 1900..

Kazernegebouw

Eperweg 149
't Harde (Gemeente Elburg)
KAZERNEGEBOUW ten behoeve van de onderofficieren en minderen, gebouwd in 1878. Oorspronkelijk ingericht voor de huisvesting van 160 militair..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Ambulance in 't Harde