Het Bovenkamp in 't Harde

Eperweg 149
8084HE 't Harde (gemeente Elburg)

Beschrijving van Het Bovenkamp

In 1880 gebouwd paviljoen waarin plaats was voor vier lijders aan besmettelijke ziekten. De architectuur en detaillering komen overeen met het Ambulance-gebouw. Waarschijnlijk is ook dit gebouw van oorsprong niet gepleisterd geweest. De situering van het gebouw is achter en parallel aan het ambulance-gebouw. Rechthoekige bouwmassa van een laag met lage kap. Gevels wit gepleisterd, met uitzondering van de linkerzijgevel. Gepleisterde plint is grijs geschilderd. Op de hoeken lisenen die overgaan in een boogfries, afgezet met een rollaag van gele steen. Het schilddak heeft een zink roevendak. Een paneeldeur in de voorgevel vormt de enige toegang tot het gebouw. In de linker- en rechterzijgevel twee vensters beƫindigd met een segmentboog, waarboven een hanekam van gele baksteen, met schuiframen (6-ruiter). In de achergevel twee gekoppelde vensters onder een segmentboog van metselwerk, met dezelfde raamindeling. Gebouw 169 ( gebouw voor lijders aan besmettelijke ziekten) is zowel vanwege de ligging als door de samenhang met de andere bouwwerken en de autonome typologische architectuur- en cultuurhistorische waarden van belang als evident monument van jongere bouwkunst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)