Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Bovenkamp in 't Harde

Militair Object

Eperweg 149
8084HE 't Harde (gemeente Elburg)
Gelderland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Het Bovenkamp

In 1880 gebouwd paviljoen waarin plaats was voor vier lijders aan besmettelijke ziekten. De architectuur en detaillering komen overeen met het Ambulance-gebouw. Waarschijnlijk is ook dit gebouw van oorsprong niet gepleisterd geweest. De situering van het gebouw is achter en parallel aan het ambulance-gebouw. Rechthoekige bouwmassa van een laag met lage kap. Gevels wit gepleisterd, met uitzondering van de linkerzijgevel. Gepleisterde plint is grijs geschilderd. Op de hoeken lisenen die overgaan in een boogfries, afgezet met een rollaag van gele steen. Het schilddak heeft een zink roevendak. Een paneeldeur in de voorgevel vormt de enige toegang tot het gebouw. In de linker- en rechterzijgevel twee vensters beƫindigd met een segmentboog, waarboven een hanekam van gele baksteen, met schuiframen (6-ruiter). In de achergevel twee gekoppelde vensters onder een segmentboog van metselwerk, met dezelfde raamindeling. Gebouw 169 ( gebouw voor lijders aan besmettelijke ziekten) is zowel vanwege de ligging als door de samenhang met de andere bouwwerken en de autonome typologische architectuur- en cultuurhistorische waarden van belang als evident monument van jongere bouwkunst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452014
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Bovenkamp in 't Harde

Herdenkingsmonument

Eperweg 149
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving Natuurstenen GEDENKTEKEN in de vorm van een obelisk, geplaatst op de hoogtelijn van de stuwwal die uitziet over het benedenkam..

Houten prieel

Eperweg 149
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving Houten PRIEEL, aan de noordzijde van het bovenkamp, vrijstaand gelegen op de heuvelrug die uitziet op het benedenkamp. Het kle..

Officierspaviljoen

Eperweg 149
't Harde (Gemeente Elburg)
OFFICIERSPAVILJOEN voor de huisvesting van de officieren, gebouwd in drie fasen. De linker vleugel is het oudste deel en is gebouwd in 1878...

Kantinegebouw

Eperweg 149
't Harde (Gemeente Elburg)
KANTINEGEBOUW voor de officieren, gebouwd gedurende 1883-1885. Na de eerste bouwfase was het rechterpaviljoen lager dan het linker. In 1900..

Kazernegebouw

Eperweg 149
't Harde (Gemeente Elburg)
KAZERNEGEBOUW ten behoeve van de onderofficieren en minderen, gebouwd in 1878. Oorspronkelijk ingericht voor de huisvesting van 160 militair..

Kaart & Routeplanner