Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rhijngeest: trekkas in Oegstgeest

Tuin Park Landgoed

Rhijngeesterstraatweg 9
2342AN Oegstgeest
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1800 1800 ca. 1800


Beschrijving van Rhijngeest: trekkas

TREKKAS. Trekkas uit ca. 1800 met bakstenen voeting, zij- en achtermuren gedekt door vijf venstertraveeen brede onder een hoek van 45 graden gelegen lessenaars, bestaande per travee uit een houten door roeden geleed lessenaars-venster, dat omhoog en naar beneden verschoven kan worden. De voeting is van een aantal op gelijke afstand van elkaar geplaatste openingen voorzien, die als doorlaat van de loten dienst doen; in verband met de natuurlijke toevoer van grondstoffen naar het wortelgestel werden de planten buiten de fundamenten van de kas gepoot om vervolgens via de openingen in de kas geleid te worden. Thans is de aan de oostzijde gelegen zesde travee van de kas afgebroken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 451919
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rhijngeest: trekkas in Oegstgeest

Rhijngeest: hoofdgebouw

Rhijngeesterstraatweg 9
Oegstgeest
HOOFDGEBOUW. Witgepleisterd onderkelderd hoofdgebouw, bestaande uit een twee verdiepingen hoog rechthoekig middenblok onder met zwartgeglazu..

Rhijngeest: historische tuin- en parkaanleg

Rhijngeesterstraatweg 9
Oegstgeest
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Van de 18e-eeuwse formele parkaanleg op Rhijngeest zijn nog enkele sporen bewaard gebleven. Aan de zuidzijd..

Rhijngeest: Prieel

Rhijngeesterstraatweg 9
Oegstgeest
HOUTEN PRIEEL. Zeszijdig houten prieel aan de Rhijngeesterstraatweg uit ca. 1925 op betonnen bodem van recente datum, onder puntdak met muiz..

Rhijngeest: koetshuis

Rhijngeesterstraatweg 9A
Oegstgeest
KOETSHUIS ANNEX KOETSIERSWONING EN PAARDESTAL. Voormalig onlangs (1987-1988) gerestaureerd een verdieping hoog koetshuis annex koetsierswoni..

Rhijngeest: moestuinmuur

Rhijngeesterstraatweg 9A
Oegstgeest
BAKSTENEN MOESTUINMUUR uit de 18e eeuw ten zuiden van het koetshuis annex koetsierswoning en paardestal, die aan de noordgrens van de voorma..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)