Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rhijngeest: koetshuis in Oegstgeest

Kasteel Buitenplaats

Rhijngeesterstraatweg 9 A
2342AN Oegstgeest
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1720 1720 ca. 1720


Beschrijving van Rhijngeest: koetshuis

KOETSHUIS ANNEX KOETSIERSWONING EN PAARDESTAL. Voormalig onlangs (1987-1988) gerestaureerd een verdieping hoog koetshuis annex koetsierswoning en paardestal uit ca. 1720, op rechthoekig grondplan, in rode baksteen opgetrokken en onder een met grijze pannen gedekt omgaand schilddak. De door het schilddak omsloten ruimte is bij de restauratie in verband met lekkages van een plat dak voorzien. Noord- en zuidgevel zijn in drie travee├źn geleed met aan linkerzijde een deur met negen-ruits bovenlicht en rechts hiervan een schuifvenster met vijftien-ruitsindeling, en aan de rechterzijde een identieke deur met bovenlicht en links hiervan een identiek schuifvenster. Boven de schuifvensters een dakkapel met zes-ruitsindeling. Centraal aan de noordgevel een dubbele deur met dubbel zes-ruits bovenlicht, waarachter het rechthoekige koetshuis, dat zich over de gehele breedte van het complex uitstrekt. Aan de zuidzijde was oorspronkelijk eveneens een dubbele deur aanwezig, maar deze is in de loop van deze eeuw dichtgemetseld. Wel is het vier en twintig-ruits bovenlicht bewaard gebleven. Westgevel: drie schuifvensters met vijftien-ruitsindeling, waarbij direct boven het centraal gelegen venster een boven de goot doorgetrokken deels als dakkapel uitgebouwd raamwerk, waarin oorspronkelijk waarschijnlijk een luik bevestigd was en waarin tijdens de restauratie een dubbel openslaand venster met vier en twintig-ruitsindeling is geplaatst. Oostgevel: drie schuifvensters met vijftien-ruitsindeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 451916
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rhijngeest: koetshuis in Oegstgeest

Rhijngeest: moestuinmuur

Rhijngeesterstraatweg 9A
Oegstgeest
BAKSTENEN MOESTUINMUUR uit de 18e eeuw ten zuiden van het koetshuis annex koetsierswoning en paardestal, die aan de noordgrens van de voorma..

Rhijngeest: hoofdgebouw

Rhijngeesterstraatweg 9
Oegstgeest
HOOFDGEBOUW. Witgepleisterd onderkelderd hoofdgebouw, bestaande uit een twee verdiepingen hoog rechthoekig middenblok onder met zwartgeglazu..

Rhijngeest: historische tuin- en parkaanleg

Rhijngeesterstraatweg 9
Oegstgeest
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Van de 18e-eeuwse formele parkaanleg op Rhijngeest zijn nog enkele sporen bewaard gebleven. Aan de zuidzijd..

Rhijngeest: Prieel

Rhijngeesterstraatweg 9
Oegstgeest
HOUTEN PRIEEL. Zeszijdig houten prieel aan de Rhijngeesterstraatweg uit ca. 1925 op betonnen bodem van recente datum, onder puntdak met muiz..

Rhijngeest: trekkas

Rhijngeesterstraatweg 9
Oegstgeest
TREKKAS. Trekkas uit ca. 1800 met bakstenen voeting, zij- en achtermuren gedekt door vijf venstertraveeen brede onder een hoek van 45 graden..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rhijngeest: koetshuis in Oegstgeest

Foto's (1)