Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rhijngeest: historische tuin- en parkaanleg in Oegstgeest

Tuin Park Landgoed

Rhijngeesterstraatweg 9
2342AN Oegstgeest
Zuid Holland

Bouwjaar: 1720 en 1840


Beschrijving van Rhijngeest: historische tuin- en parkaanleg

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Van de 18e-eeuwse formele parkaanleg op Rhijngeest zijn nog enkele sporen bewaard gebleven. Aan de zuidzijde van het complex van het koetshuis annex koetsierswoning en paardestal de rechthoekige voormalige moestuin met moestuinmuur en tussen deze muur en het genoemde complex staan naast elkaar enkele geknotte linden, die uit deze tijd dateren evenals enkele linden aan de voor(oost-)zijde van het huis; deze linden werden omstreeks 1840, toen op Rhijngeest een park in landschapsstijl werd aangelegd, gespaard en vervullen in de compositie van de aanleg als solitairen een rol. De aanleg in landschapsstijl op Rhijngeest bestaat aan de voorzijde van het huis uit een open ruimte met enkele solitairen (beuk, eik, plataan, linde), doorsneden door een oprit met slingerend verloop, die aan weerszijden wordt geflankeerd door bospartijen met beuk en eik en met heesters (hulst, taxus, rhododendrons). In de zuidelijke bospartij een kleine vijver in landschapsstijl. Aan de westzijde van het huis bevindt zich een grote vijver in landschapsstijl met vijverarmen met slingerend verloop, die een bospartij (eik, beuk, rhododendrons) met slingerpaden omsluiten. Welke tuinarchitect het park in landschapsstijl op Rhijngeest heeft aangelegd is onbekend. Omstreeks 1925 werd aan de Rhijngeesterstraatweg in het park een zeszijdig houten prieel geplaatst, dat in visueel opzicht een markant tuinsieraad aan de zuidoosthoek van de historische aanleg vormt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 451915
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rhijngeest: historische tuin- en parkaanleg in Oegstgeest

Rhijngeest: hoofdgebouw

Rhijngeesterstraatweg 9
Oegstgeest
HOOFDGEBOUW. Witgepleisterd onderkelderd hoofdgebouw, bestaande uit een twee verdiepingen hoog rechthoekig middenblok onder met zwartgeglazu..

Rhijngeest: Prieel

Rhijngeesterstraatweg 9
Oegstgeest
HOUTEN PRIEEL. Zeszijdig houten prieel aan de Rhijngeesterstraatweg uit ca. 1925 op betonnen bodem van recente datum, onder puntdak met muiz..

Rhijngeest: trekkas

Rhijngeesterstraatweg 9
Oegstgeest
TREKKAS. Trekkas uit ca. 1800 met bakstenen voeting, zij- en achtermuren gedekt door vijf venstertraveeen brede onder een hoek van 45 graden..

Rhijngeest: koetshuis

Rhijngeesterstraatweg 9A
Oegstgeest
KOETSHUIS ANNEX KOETSIERSWONING EN PAARDESTAL. Voormalig onlangs (1987-1988) gerestaureerd een verdieping hoog koetshuis annex koetsierswoni..

Rhijngeest: moestuinmuur

Rhijngeesterstraatweg 9A
Oegstgeest
BAKSTENEN MOESTUINMUUR uit de 18e eeuw ten zuiden van het koetshuis annex koetsierswoning en paardestal, die aan de noordgrens van de voorma..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rhijngeest: historische tuin- en parkaanleg in Oegstgeest

Foto's (2)