Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Hoop in Culemborg

Molen

Het Jach 3
4101ER Culemborg
Gelderland

Bouwjaar: 1853/1854


Beschrijving van De Hoop

Nabij de stadswal op een reeds vanaf de 16e eeuw daarvoor bestemde plaats gesitueerde romp van de voormalige stellingkorenmolen, daterend uit 1853/1854. Bakstenen romp van vier bouwlagen met in de 1980-er jaren vernieuwde balklagen en vloeren, gietijzeren vensters en noodkap. De romp is als monument van jongere bouwkunst van rijksbelang vanwege de cultuurhistorische en situeringswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 451862
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Hoop
De Hoop
De Hoop
Basisgegevens
Plaats Culemborg
Bouwjaar 1854 / 1993
Type stellingmolen
Kenmerken ronde bakstenen molen
Vlucht 26,10 m
Functie korenmolen
Bestemming  Malen van graan.
Monumentnummer  451862
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal:  Molens

De molen De Hoop is een stellingmolen en is in 1854 gebouwd. De molen bevindt zich aan 't Jach 3 in Culemborg.

Aan het begin van de 20e eeuw is de molen onttakeld zodat alleen de molenromp overbleef omdat een stoommachine het werk had overgenomen. Jarenlang is deze romp gebruikt als opslagplaats van Aart Uittenbogert, een handelaar in tweedehands goederen, bijgenaamd Aart de Jood.
Omstreeks 1980 heeft de gemeente Culemborg de molenromp aangekocht om hem te laten restaureren. In 1993 is de molen weer maalvaardig gemaakt met behulp van delen van het binnenwerk van Oranjemolen te Lewedorp. Het gevlucht is voorzien van een schrikdraadinstallatie voor het weren van vogels, in het bijzonder van aalscholvers. De gelaste roeden zijn in 1993 gemaakt door de firma Buurma uit Oudeschans. De binnenroede is 26 meter lang en heeft nummer 283. De buitenroede is 26,10 meter lang en heeft nummer 282.

Op de baard staat:

1854 1993
De HE/NvK Hoop

De initialen HE en NvK zijn van het molenmakerbedrijf Henk Endendijk en de molenmaker Nico van Koerten uit Zwartebroek, die de restauratie in 1993 uitvoerde.

De 6,15 meter lange, gietijzeren bovenas is in 1993 gegoten door de Gieterij Hardingxveld en heeft nummer 51.

De Hoop is uitgerust met twee maalkoppels. Aan de noordzijde een maalkoppel met 16er blauwe stenen en aan de zuidzijde een maalkoppel 16er kunststenen. Alleen het maalkoppel met blauwe stenen is maalvaardig en heeft een regulateur.

De kap heeft een engels kruiwerk dat wordt bediend met een kruiwiel.

De vang, waarmee de molen wordt stilgezet, is een vlaamse vang die wordt bediend met een vangtouw en vangtrommel.

Voor het luien, ophijsen, is er een sleepluiwerk.

Overbrengingen

  • De overbrengingsverhoudingen zijn 1 : 7,22 en 1 : 9.
  • Het bovenwiel heeft 65 kammen en de bovenschijfloop heeft 30 staven. De koningsspil draait hierdoor 2,17 keer sneller dan de bovenas. De steek, de afstand tussen de staven, is 13,2 cm.
  • Het spoorwiel heeft 100 kammen. Het steenrondsel van het maalkoppel met blauwe stenen heeft 24 staven en dat met de kunststenen 30 staven. Het steenrondsel van het maalkoppel met blauwe stenen draait hierdoor 4,17 keer sneller dan de koningsspil en 9 keer sneller dan de bovenas. Het steenrondsel van het maalkoppel met kunststenen draait hierdoor 3,57 keer sneller dan de koningsspil en 7,22 keer sneller dan de bovenas. De steek is 8,9 cm.

De molen is zaterdags van 10:00 tot 16:00 uur te bezoeken en wordt in bedrijf gehouden door vrijwilligers.

Afbeeldingsgalerij van het binnenwerk

Externe link


Monumenten in de buurt van De Hoop in Culemborg

Restant ommuring

Ommuring Het Hof
Culemborg
Restant van de 14e eeuwse ommuring, westelijk van de Lanksmeerpoort tot de zuidwesthoek der oude stad, en vandaar, ongeveer evenwijdig aan d..

Stadsgracht

Stadsgracht rond 3-delige binnenstad
Culemborg
Zowel rond de oude stad als rond de noordelijke en zuidelijke voorstad de stadsgracht die vrijwel geheel intact is gebleven.

Restant ommuring

Ommuring Het Hof
Culemborg
Restant van de 14e eeuwse ommuring, westelijk van de Lanksmeerpoort tot de zuidwesthoek van de oude stad en vandaar, ongeveer achter het pan..

Herenhuis met verdieping en eenvoudige lijstgevel

Everwijnstraat 1
Culemborg
Herenhuis met verdieping en eenvoudige lijstgevel, in een steentje gedateerd: 1858. Deuromlijsting met levensboom in het bovenlicht, deur en..

Langgerekt pand, bestaande uit vier woningen, genaamd: Caffagne of Convanje

Everwijnstraat 3
Culemborg
Langgerekt pand, bestaande uit vier woningen, genaamd: Caffagne of Convanje en daterend vermoedelijk uit 1549. Het pand telt een verdieping,..

Kaart & Routeplanner