Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sevinkmolen in Winterswijk Meddo

Molen

Meddoseweg 38
7104AA Winterswijk Meddo (gemeente Winterswijk)
Gelderland

Bouwjaar: 1867


Beschrijving van Sevinkmolen

Uit 1869 daterende belt-korenmolen, landschappelijk en qua windvang goed gesitueerd. Bakstenen, deels zandstenen molenromp met daarop houten kap, gedekt door kunstleien; in het inwendige gietijzeren molenas uit 1894, vier houten zolders en houten onderdelen, die benodigd zijn bij het malen; in de belt moderne toevoegingen vanwege de huidige functie. De belt-korenmolen is door zijn ligging en authentieke onderdelen van cultuurhistorisch belang als incomplete molen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 451646
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sevinkmolen / De Zorg
Sevinkmolen
Sevinkmolen
Basisgegevens
Plaats Meddo
Bouwjaar 1868 / 2000
Type Beltmolen
Kenmerken Ronde stenen molen
Vlucht 25,00 m
Functie Korenmolen
Bestemming  Het malen van graan, thans op vrijwillige basis
Restauraties  2000/2001
Monumentnummer  451646
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Sevinkmolen werd in 1868 gebouwd in opdracht van drie Meddose boeren, te weten D.W te Gronde, te Voortwis en J.H. Seevink. De molen werd op de grond van Seevink gebouwd en werd daarom de Sevink Molen genoemd, hoewel de eigenlijke naam De Zorg is. De Sevink Molen is een ronde beltkorenmolen, gebouwd in de gemeente Winterswijk, provincie Gelderland.

In 1916 werd de molen wegens slechte bouwkundige staat stilgezet. De molen is daarna verkocht aan J.W. Helder, die hem heeft laten herstellen. Daarna is de molen tot 1928 in bedrijf geweest. In dat jaar waaide tijdens een storm het wiekenkruis van de molen. Daarna werd de molen gebruikt als onderkomen voor een mechanische maalderij en als opslagplaats van de Coöperatieve Landbouwvereniging Winterswijk.

In augustus 1992 werd de molen erkend als Rijksmonument. De Sevink Molen kreeg steun van Monumentenzorg, Provincie Gelderland, De Gemeente Winterswijk en diverse fondsen. In april 1999 werd door Stichting De Sevink Molen gestart met de restauratie. Deze werd in juni 2001 afgerond. De molen werd op 20 juni 2001 heropend door vice-premier Annemarie Jorritsma.

Rond de molen ligt het recreatiepark Sevink Molen.


Monumenten in de buurt van Sevinkmolen in Winterswijk Meddo

Waliën

Waliënseweg 2
Winterswijk Huppel (Gemeente Winterswijk)
Walien, kasteelterrein van de voormalige havezathe ' 't Wallien' met overblijfsel van een keldermuur, voorzien van twee lichtspleten en de a..

'De ravenhorst'

Ravenhorsterweg 88
Winterswijk
"De Ravenhorst". Korenspiker (XVIII B), gaaf bewaard met stijl- en regelwerk, houten puntgevel met oude kozijnen en luiken, oude roedenverde..

Boeijink

Boeijinkweg 9
Winterswijk Huppel (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel A BOERDERIJ met aan de linker zijgevel twee aangebouwde schuren. De boerderij is van het type hallehuis en opgetrokke..

Boeijink schuur

Boeijinkweg 9
Winterswijk Huppel (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel B Houten SCHUUR op rechthoekig grondplan, met aan de voorzijde een mogelijk later toegevoegde, kleinere aanbouw in ba..

Boeijink schuur

Boeijinkweg 9
Winterswijk Huppel (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel C Houten SCHUUR opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, gedekt door een zadeldak met ongelijke schilden. Het rec..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sevinkmolen in Winterswijk Meddo

Foto's (1)