Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eenlaags hoekpand onder mansardekap, op oudere kelder, vrijwoning deel uitmakend van het hofje van de Fundatie Metelerkamp in Utrecht

Woonhuis

Achterom 2
3512KT Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1844


Beschrijving van Eenlaags hoekpand onder mansardekap, op oudere kelder, vrijwoning deel uitmakend van het hofje van de Fundatie Metelerkamp

Eenlaags hoekpand onder mansardekap, 1844, op oudere kelder, vrijwoning deel uitmakend van het hofje van de Fundatie Metelerkamp. (Achterom 2 en 4, Nieuwe Kamp 2 t/m 12). De ongepleisterde lijstgevel is drie travee├źn - tussen pilasters met blokverdeling - breed met in het midden de ingang; de oorspronkelijke schuifvensters hebben een roede verdeling. De linker zijgevel, een lijstgevel, is blind en heeft soortgelijke pilasters als de voorgevel en vormt, met de zijgevel van Nieuwe Kamp 12, de kop van het hofje. Onder de linker kamer bevindt zich een - niet meer toegankelijke - kelder met tongewelf loodrecht op de rooilijn, behorend bij voorgaande bebouwing. Op de begane grond bevindt zich rechts en links een kamer, gescheiden door het portaal en de steektrap naar de zolder. Onder de trap is de voormalige bedstee waaronder een klein bedstee-keldertje dat via een apart trapje bereikbaar was. Hierachter ligt de plee, vergroot door het gebruik van een kwartronde deur. Beide kamers hebben een schouw. De enkelvoudige balklaag ligt loodrecht op de rooilijn. De zolder bevat twee vertrekken. De beschoten gordingenkap rust op merkwaardige spanten; van het onderste juk rust ieder spantbeen op het blokkeel dat verbonden is met een extra schoor die vanaf de vloer tot de halve hoogte van het spantbeen loopt; daarboven verbindt het korbeel het spantbeen en de jukbalk. Op het onderste juk staat een V-juk. Het pand maakt deel uit van het hofje van de Fundatie Metelerkamp bestaande uit Nieuwe Kamp 2 t/m 12 (even) aan een slop, en Achterom 2 en 4, ruggelings hiertegenaan. De Fundatie is gesticht op 2 mei 1844 en beheert het enige Utrechtse hofje waarvan de vrijwoningen nog als zodanig functioneren. (Zij het dat de bewoners voor een deel bijdragen in de onderhoudskosten). De interieurs zijn vrij gaaf bewaard. Het pand is zowel uit- als inwendig van bouwhistorisch belang, tevens is de vrijwoning als deel van het complex van historisch en stedebouwkundig belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450556
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eenlaags hoekpand onder mansardekap, op oudere kelder, vrijwoning deel uitmakend van het hofje van de Fundatie Metelerkamp in Utrecht

Metelerkamp-fundatie

Nieuwekamp 12
Utrecht
Hoek pand onder mansardekap aan slop gelegen, 1844, vrijwoning deel uitmakend van het hofje van de Fundatie Metelerkamp. (Achterom 2 en 4, ..

Metelerkamp-fundatie

Nieuwekamp 10
Utrecht
Eenlaags pand onder mansardekap evenwijdig aan de rooilijn van het slop, 1844, vrijwoning deel uitmakend van het hofje van de Fundatie Metel..

Eenlaags pand onder mansardekap evenwijdig aan de rooilijn met rechts zijschild

Achterom 4
Utrecht
Eenlaags pand onder mansardekap evenwijdig aan de rooilijn met rechts zijschild, 1844, vrijwoning deel uitmakend van het hofje van de Fundat..

Metelerkamp-fundatie

Nieuwekamp 8
Utrecht
Eenlaags pand onder mansardekap evenwijdig aan de rooilijn van het slop, 1844, vrijwoning deel uitmakend van het hofje van de Fundatie Metel..

woonhuis

Nieuwekamp 14
Utrecht
Oorspronkelijk zelfstandig 17e eeuws huis van het split-level type, bestaande uit twee bouwlagen met een kap evenwijdig aan de straat en een..

Kaart & Routeplanner