Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Hoekpand van drie bouwlagen, een kap loodrecht op de Zadelstraat en een, gedeeltelijk onder de straat gelegen, kelder in Utrecht

Zadelstraat 45
3511LS Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw

Beschrijving van Hoekpand van drie bouwlagen, een kap loodrecht op de Zadelstraat en een, gedeeltelijk onder de straat gelegen, kelder

17e Eeuws hoekpand van drie bouwlagen, een kap loodrecht op de Zadelstraat en een, gedeeltelijk onder de straat gelegen, kelder. Dit pand met een 19e eeuwse voorgevel en pui bestaat uit een 17e eeuws casco, waarin met name opvallen; de moer- en kinderbalklagen met sleutelstukken en de spiltrap met ingewerkte leuning en eindknop naar de zolder. In de 19e eeuw is de kap verbouwd. Belangrijk is de aan de Donkerstraat gelegen gevel met een 18e eeuws gekoppeld kozijn op de beganegrond en het deurkozijn met Lodewijk XVI elementen. Opvallend is de kelder met tongewelf, die gedeeltelijk onder de Zadelstraat doorloopt. Dit huis is een bouwhistorisch belangrijk markant hoekpand. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)