Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brede fourageloods in Utrecht

Militair Object

Wijde Doelen 8
3512XN Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: tweede kwart 19e eeuw
Architect: Kramm


Beschrijving van Brede fourageloods

Brede fourageloods uit het tweede kwart van de 19e eeuw, ontworpen door Kramm, bestaande uit een bouwlaag met een grote zolder onder het flauw hellende zadeldak. De op de kap aansluitende tuitgevel heeft twee dubbele inrijpoorten onder rondbogen met natuursteenblokken. Links bevindt zich een eenvoudige toegangsdeur. De zolder heeft een rondboog vensteropening in het midden van de gevel, aan de binnenzijde afgesloten met luiken. De gevel is ongepleisterd met uitzondering van de plint. Deze fourageloods is gebouwd voor de cavalerie die aan de oostzijde van de Nicolaasdwarsstraat een groot stallencomplex had. Dit pand is van historische waarde en is tevens een goed voorbeeld van eenvoudige utilitaire architectuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450549
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brede fourageloods in Utrecht

Huis van twee bouwlagen met een mansardekap

Wijde Doelen 2A
Utrecht
Een 17e eeuws huis van twee bouwlagen met een mansardekap. De noordelijke rooilijn van de Wijde Doelen dateert uit 1543. In dat jaar werd d..

Armenhuis, voorheen tuchthuis/Sint-Nicolaasklooster

Doelenstraat 12
Utrecht
Armenhuis, voorheen Tuchthuis v.m. Sint Nicolaaskloostercomplex. Op de hoek van de Nicolaas Dwarsstraat.

Manenburg

Manenburg 1
Utrecht
Bolwerk Manenburg 1551-'54, kruisgewelfde kelder, XVI. Stenen versterkingen, twee woningen waarvan een met dubbele topgevel.

Louis Hartlooper Complex (voormalige politiepost Tolsteegbrug

Tolsteegbrug 1
Utrecht
OMSCHRIJVING POLITIEPOST, uitgelegd op een in hoofvorm L-vormige plattegrond, in baksteen opgetrokken, daterend uit 1928. Het pand is geleg..

Tolsteegbrug met kademuren, tramwachthuisje en urinoir

Tolsteegbrug 1
Utrecht
Omschrijving BRUG met kademuren, tramwachthuisje en urinoir, gelegen over de stadsbuitengracht, de Twijnstraat verbindend met het Ledig Erf..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)