Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis van twee bouwlagen met een mansardekap in Utrecht

Woonhuis

Wijde Doelen 2 A
3512XN Utrecht
Utrecht


Beschrijving van Huis van twee bouwlagen met een mansardekap

Een 17e eeuws huis van twee bouwlagen met een mansardekap. De noordelijke rooilijn van de Wijde Doelen dateert uit 1543. In dat jaar werd de straat verbreed, wat kan samenhangen met vernieuwingen aan de stadsmuur. Het huis Wijde Doelen 2A dateert in aanleg ook uit de 16e eeuw. Mogelijk zijn er ook, vooral in de achtermuur, oudere delen aanwezig. In de 17e eeuw is het huis verhoogd. Zowel in de voor- als achtergevel zijn muurankers aanwezig die kunnen samenhangen met de oorspronkelijke muurplaat. De eiken balklaag met 17e eeuwse sleutelstukken op de verdieping behoorde eens tot een moer- en kinderbalklaag. In de 18e eeuw zijn er tussen de moerbalken nieuwe balken gelegd, ter vervanging van de kinderbinten. De beganegrond- balklaag behoort tot een vroegere opzet. Ook deze balklaag is in de 18e eeuw enkelvoudig geworden. De achtergevel is een in de 19e eeuw verbouwde 17e eeuwse tuitgevel Deze verandering hangt samen met de verbouwing van het zadeldak tot mansardekap. De voorgevel bevat op de verdieping de originele 17e eeuwse muurankers van de strijkbalk. De kozijnen in de voorgevel zijn met uitzondering van het deurkozijn 18e eeuws. Deze zijn echter in de 19e eeuw gewijzigd. Het pand is bouwhistorisch van belang vanwege het 17e eeuwse casco. Bovendien is het belangrijk in samenhang met de stadsomwalling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450548
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis van twee bouwlagen met een mansardekap in Utrecht

Brede fourageloods

Wijde Doelen 8
Utrecht
Brede fourageloods uit het tweede kwart van de 19e eeuw, ontworpen door Kramm, bestaande uit een bouwlaag met een grote zolder onder het fla..

Louis Hartlooper Complex (voormalige politiepost Tolsteegbrug

Tolsteegbrug 1
Utrecht
OMSCHRIJVING POLITIEPOST, uitgelegd op een in hoofvorm L-vormige plattegrond, in baksteen opgetrokken, daterend uit 1928. Het pand is geleg..

Tolsteegbrug met kademuren, tramwachthuisje en urinoir

Tolsteegbrug 1
Utrecht
Omschrijving BRUG met kademuren, tramwachthuisje en urinoir, gelegen over de stadsbuitengracht, de Twijnstraat verbindend met het Ledig Erf..

Groot pand met de nok loodrecht op de straat, bestaande uit twee bouwlagen en een kelder

Twijnstraat 58
Utrecht
Opmerkelijk groot middeleeuws pand met de nok loodrecht op de straat, bestaande uit twee bouwlagen en een kelder. Het is vier forse vakken d..

Manenburg

Manenburg 1
Utrecht
Bolwerk Manenburg 1551-'54, kruisgewelfde kelder, XVI. Stenen versterkingen, twee woningen waarvan een met dubbele topgevel.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)