Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig commiezenhuis en politiebureau in Utrecht

Woonhuis

Wittevrouwenstraat 44
3512CV Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1858
Architect: C.A. Boll van Buuren


Beschrijving van Voormalig commiezenhuis en politiebureau

Pand van twee bouwlagen met zadeldak evenwijdig aan de Wittevrouwenstraat, bekroond met een torentje. Voormalig commiezenhuis en idem politiepost, tegenwoordig kantoorbestemming, gebouwd in 1858 (na de afbraak van de Wittevrouwenpoort). Het pand heeft aan de voor- en achterzijde uitbouwen, achter van een laag. De uitbouw aan de voorzijde heeft een serre op de verdieping met dunne gietijzeren colonetten tussen de vensters. De beganegrond opent zich als een galerij op de straat, met geprofileerde rondbogen tussen zandstenen pilasters. Boven de rondbogen bevindt zich een hoofdgestel. Het hoofdgebouw wordt bovenlangs omvat door een hoofdgestel met gegleufd fries en uitspringende laat-empire kroonlijst. De zijgevels eindigen in driehoekige frontons, waarin het stadswapen. Op het dak bevindt zich een vierkant torentje in twee geledingen. Klokkenstoel met klok van J. Tolhuis, 1554, diam. 70 cm. Het torentje heeft wijzerplaten en bevat een uurwerk dat reeds in 1847 vervaardigd werd door J. Wagner (leermeester van A. Borrel). Als bouwer van het pand wordt de aannemer J. van der Lip vermeld. Het pand is van historische en architectonische waarde en is markant gelegen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450547
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Voormalige politiebureau Wittevrouwen aan de Wittevrouwenstraat 44 te Utrecht.

Wittevrouwenstraat 44 is een rijksmonument in de stad Utrecht en bekend als voormalig politiebureau Wittevrouwen. Het pand heeft twee bouwlagen met zadeldak evenwijdig aan de Wittevrouwenstraat,[1] bekroond met een torentje met klok.

Na de sloop van de Wittevrouwenpoort werd in 1858 naar een ontwerp in neoclassicistische stijl van de stadsarchitect C.A. Boll van Buuren het commiezenhuis gebouwd. In het klokhuis werd de Odulfusklok geplaatst, die eerder in de Salvatorkerk en de Wittevrouwenpoort hing.[2] Het pand diende als wachthuis en kantoor der stedelijke belastingen maar verloor die functie reeds in 1865. In 1860 is het politiebureau er bij ingetrokken.

Aanvankelijk woonde boven het accijnshuis de portier. Tot 1870 was het bovenhuis verhuurd aan diverse families. De bovenwoning werd in 1870 verhuurd aan Mr A.G.J. Baron van Taets van Amerongen, onder andere buitengewoon kamerheer des Konings, daarvoor het gezin van A.G.J. Taets van Amerongen (*1806 A’dam), majoor commandant der schutterij. Tussen 1912 en 1928 heeft professor mr. J.C. Naber (hoogleraar in het Romeinse recht en zijn geschiedenis (Haarlem 1858-Utrecht 1950) er met zijn gezin gewoond. Daarna deden pensionhouders hun intrede. In 1962 zat korte tijd naaimachinehandel A.K. Richel boven het politiebureau.

Het bureau van politie breidde na 1965 uit naar het achterliggende gebouw van de voormalige Willem I kazerne, tot die tijd was Wittevrouwenkade 1 in gebruik bij het kadaster. Nadat de politiepost eind jaren 1980 sloot, werd het in gebruik genomen door een advocatenkantoor.[3]. De gemeente Utrecht is eigenaar van het pand en diende tot enkele jaren geleden dagelijks het uurwerk op te winden. Zowel het uurwerk als het luiden van klok Odulphus is nu elektrisch bediend.

Het pand bevindt zich op de kruising Wittevrouwenkade, Biltstraat, Lucasbolwerk en Wittevrouwenstraat nabij gevangenis Wolvenplein en Wittevrouwensingel.

Afbeeldingen


Monumenten in de buurt van Voormalig commiezenhuis en politiebureau in Utrecht

Willemskazerne, linker hoekpaviljoen met hek

Wittevrouwenkade 1
Utrecht
Wittevrouwenkade 1 en 6 alsmede het tijdelijk afwezige hek zijn de restanten van de Willemskazerne uit 1824. Wittevrouwenkade 1 is het link..

Pand van drie bouwlagen, met zadeldak loodrecht op de straat

Wittevrouwenstraat 36
Utrecht
Pand van drie bouwlagen, met zadeldak loodrecht op de straat. Op de Monumentenlijst staan reeds vermeld de panden Wittevrouwenstraat 26, 28..

Pand met drie bouwlagen, met zadeldak loodrecht op de straat

Wittevrouwenstraat 34
Utrecht
Pand met drie bouwlagen, met zadeldak loodrecht op de straat. Op de Monumentenlijst staan reeds vermeld de panden Wittevrouwenstraat 26, 28..

Pand met klokgevel, serie van vier, vrijwel onversierd

Wittevrouwenstraat 32
Utrecht
Pand met klokgevel, serie van vier, vrijwel onversierd, XVIII.

Pand met klokgevel, serie van vier, vrijwel onversierd

Wittevrouwenstraat 30
Utrecht
Pand met klokgevel, serie van vier, vrijwel onversierd, XVIII.

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig commiezenhuis en politiebureau in Utrecht

Foto's (3)