Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Pand bestaande uit voorhuis van twee bouwlagen, een kap evenwijdig aan de straat en een niet toegankelijke kelder in Utrecht

3512AS Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw

Beschrijving van Pand bestaande uit voorhuis van twee bouwlagen, een kap evenwijdig aan de straat en een niet toegankelijke kelder

Een vroeg 17e eeuws pand, tegenwoordig gekoppeld met Voorstraat 66, bestaande uit een voorhuis van twee bouwlagen, een kap evenwijdig aan de straat en een niet toegankelijke kelder. Bovendien een achterhuis gelegen aan de Breedstraat van drie bouwlagen en een kap evenwijdig aan de straat. Hoewel dit huis vooral een 17e eeuws karakter heeft, zijn delen van oudere aanleg aanwezig. Vooral de sporenkap met eiken gebinten getuigt hiervan. De voorkap is in de 18e eeuw gelijktijdig met die van Voorstraat 66 vernieuwd. De rest van het casco van het voorhuis dateert evenals de voorgevel uit het begin van de 17e eeuw. Op de rechter zijgevel staat een markante grote schoorsteen. Dit huis is, samen met Voorstraat 66, van bijzondere aard door de tweezijdige situering. Het is zowel aan de Voorstraat als aan de Breedstraat gesitueerd, met de nadruk op de Voorstraatzijde. Het is van bouwhistorisch belang door het samenstel van bouwdelen van verschillende datering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)