Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand bestaande uit een voor- en een achterhuis in Utrecht

Woonhuis

Voorstraat 44
3512AP Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Pand bestaande uit een voor- en een achterhuis

Een 17e eeuws pand bestaande uit een voor- en een achterhuis, beide met twee bouwlagen en een kap loodrecht op de straat. Het voorhuis is onderkelderd. Het betreft hier een middeleeuwse aanleg waarvan de zijmuren nog aanwezig zijn. In het casco van het achterhuis zijn nog oorspronkelijke delen aanwezig. Het voorhuis is in de 17e eeuw geheel opnieuw opgetrokken, bestaande uit moer- en kinderbalklagen met fraai gedecoreerde sleutelstukken. De moerbalken op de eerste verdieping zijn in het begin van de 17e eeuw beschilderd met bloemenranken. Bij de genoemde verbouwing is de vloer van het achterhuis op de eerste verdieping op gelijke hoogte gebracht met die van het voorhuis. De oorspronkelijke vloer is daarbij intact gelaten. De achtergevel is een afgeknotte tuitgevel, waarin op de beganegrond korfbogen boven de vensters. In de 19e eeuw is de kap vernieuwd, waarbij deze over voor- en achterhuis doorliep. De voorgevel behoort tot een 18e eeuwse verbouwing. De onderpui, oorspronkelijk midden 19e eeuws, werd in het eind van de 19e eeuw, met hergebruik van de onderdelen, opnieuw gerangschikt. Dit hangt samen met de afsplitsing van de bovenwoning. In het voorhuis valt verder nog op de naar de eerste verdieping lopende 17e eeuwse spiltrap met ingewerkte leuning. Het pand is van bouwhistorisch belang als in aanleg middeleeuws achterhuis met een 17e eeuws voorhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450529
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pand bestaande uit een voor- en een achterhuis in Utrecht

Pand met aan de achterzijde een trapgevel

Voorstraat 37
Utrecht
Pand met aan de achterzijde een 17e eeuwse trapgevel.

Pand bestaande uit twee bouwlagen met kap loodrecht op de straat

Breedstraat 33
Utrecht
PAND in zijn huidige verschijningsvorm daterend uit de tweede helft van de 17e eeuw, met bouwfragmenten van middeleeuwse oorsprong, bestaand..

Pand met gepleisterde lijstgevel met rechte kroonlijst welke door gesneden koppen gedragen wordt

Breedstraat 60
Utrecht
Pand met gepleisterde lijstgevel met rechte kroonlijst welke door gesneden koppen gedragen wordt. XIXe eeuws aanzien. Dakkapel met wangstukk..

'Het huis met het ijzeren hek'

Breedstraat 76
Utrecht
"Het huis met het ijzeren hek" omstreeks 1700. Langwerpig rechthoekig pand. Rechte kroonlijst. Schilddak met goede schoorsteen. Eenvoudig 18..

Combinatie van twee vrijwel gelijktijdig gebouwde huizen met twee bouwlagen, een zadeldak evenwijdig aan de straat en kelders

Voorstraat 59
Utrecht
Een van een combinatie van twee vrijwel gelijktijdig gebouwde 17e eeuwse huizen met twee bouwlagen, een zadeldak evenwijdig aan de straat en..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)