Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoekhuis bestaand uit twee bouwlagen, een schilddak loodrecht op de straat en een kelder in Utrecht

Woonhuis

Voorstraat 10
3512AM Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Hoekhuis bestaand uit twee bouwlagen, een schilddak loodrecht op de straat en een kelder

Een 17e eeuws hoekhuis bestaand uit twee bouwlagen, een schilddak loodrecht op de straat en een kelder. Dit huis vormde in de 17e eeuw een zogenaamd driekwart-huis, in welke gedaante het voorkomt op het schilderij "Het afdanken van de waardgelders op de Neude" van Pauwels van Hillegaert (1595-1640) uit 1622. Het 17e eeuwse huis heeft een middeleeuwse voorganger gehad, hetgeen tot uiting komt in de kelder en de zijgevels. De kelder heeft troggewelven op balken tussen gordelbogen. Het verdere casco, met name de moer- en kinderbalklagen met sleutelstukken, uitgezonderd de kap is nog van de 17e eeuwse situatie. De voorgevel is in de 19e eeuw vervangen, gelijktijdig met de verbouwing van de kap. In de voorgevel bevindt zich een 19e eeuwse houten winkelpui. De achtergevel is een afgeknotte tuitgevel. Het pand is van belang als, verbouwd, 17e eeuws driekwart-huis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450528
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Hoekhuis bestaand uit twee bouwlagen, een schilddak loodrecht op de straat en een kelder in Utrecht

De Liefde (apotheek)

Voorstraat 6
Utrecht
Voorstraat 6 Inleiding WOONWINKELPAND "de Liefde", door architect R. Rijksen ontworpen in 1904 als apotheek, uitgevoerd in Art Nouveau, ge..

D'coninck van Poortugael

Voorstraat 14
Utrecht
De Koning van Poortugael, hoge TRAPGEVEL, kruisvensters met halve luiken, ontlastingsbogen met natuurstenen blokken versierd, horizontale ra..

woonhuis

Predikherenstraat 5
Utrecht
Een vrijwel gaaf bewaard 17e eeuws pand, bestaande uit twee bouwlagen met kap, loodrecht op de straat, en een kleine kelder met tongewelf. ..

Pand, bestaande uit twee bouwlagen met kap, loodrecht op de straat, en een kleine kelder met tongewelf

Predikherenstraat 7
Utrecht
Een vrijwel gaaf bewaard 17e eeuws pand, bestaande uit twee bouwlagen met kap, loodrecht op de straat, en een kleine kelder met tongewelf. ..

woonhuis

Predikherenstraat 9
Utrecht
Een vrijwel gaaf bewaard 17e eeuws pand, bestaande uit twee bouwlagen met kap, loodrecht op de straat, en een kleine kelder met tongewelf. ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)