Hoekhuis bestaand uit twee bouwlagen, een schilddak loodrecht op de straat en een kelder in Utrecht

3512AM Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw

Beschrijving van Hoekhuis bestaand uit twee bouwlagen, een schilddak loodrecht op de straat en een kelder

Een 17e eeuws hoekhuis bestaand uit twee bouwlagen, een schilddak loodrecht op de straat en een kelder. Dit huis vormde in de 17e eeuw een zogenaamd driekwart-huis, in welke gedaante het voorkomt op het schilderij "Het afdanken van de waardgelders op de Neude" van Pauwels van Hillegaert (1595-1640) uit 1622. Het 17e eeuwse huis heeft een middeleeuwse voorganger gehad, hetgeen tot uiting komt in de kelder en de zijgevels. De kelder heeft troggewelven op balken tussen gordelbogen. Het verdere casco, met name de moer- en kinderbalklagen met sleutelstukken, uitgezonderd de kap is nog van de 17e eeuwse situatie. De voorgevel is in de 19e eeuw vervangen, gelijktijdig met de verbouwing van de kap. In de voorgevel bevindt zich een 19e eeuwse houten winkelpui. De achtergevel is een afgeknotte tuitgevel. Het pand is van belang als, verbouwd, 17e eeuws driekwart-huis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)