Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met een mansardekap loodrecht op de werf in Utrecht

Woonhuis

Twijnstraat aan de Werf 1 K
3511ZE Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Pand met een mansardekap loodrecht op de werf

Een 18e eeuws pand met een mansardekap loodrecht op de werf. Hoewel dit huis, doordat het geheel op de werf van de Oudegracht is georienteerd, geen kelder heeft, heeft de beganegrond wel oorspronkelijk een opslagfunctie. Pas vanaf de eerste verdieping is er sprake van een woning. De gevel heeft dan ook twee deuren. Zowel de voor- als de achtergevel geven de indruk dat de zolder een werkelijke verdieping is. De kap is in de 19e eeuw verbouwd tot een mansardekap, waarbij het onderste juk bewaard is gebleven. Verder is het pand, met enkelvoudige grenen balklagen, volledig 18e eeuws. Op de beganegrond is onder de balklaag een 19e eeuws tongewelf aangebracht. De linker muur is van middeleeuwse opzet, wat duidt op een ongeveer even hoge middeleeuwse voorganger. In de vroege 19e of late 18e eeuw is dit pand samengevoegd met de twee noordelijker gelegen buurpanden en met Twijnstraat 15, en verbouwd tot bedrijfspand. Hierbij is de gootlijst over die aan de werf gelegen panden doorgetrokken. Het pand is belangrijk als 18e eeuws huis gelegen aan de werf van de Oudegracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450525
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pand met een mansardekap loodrecht op de werf in Utrecht

Pand van twee bouwlagen en een kap loodrecht op de werf

Twijnstraat aan de Werf 1J
Utrecht
Vroeg 19e eeuws pand van twee bouwlagen en een kap loodrecht op de werf. Dit gebouw heeft evenals beide buurhuizen een beganegrond met een ..

Gebouw met twee bouwlagen en een mansarde-kap loodrecht op de werf

Twijnstraat aan de Werf 1H
Utrecht
Een 18e eeuws gebouw met twee bouwlagen en een mansarde-kap loodrecht op de werf. Het huis is in tegenstelling tot de lagere oneven nummers..

Pand met twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder

Twijnstraat 15A
Utrecht
Middeleeuws pand met twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder. In tegenstelling tot de lagere oneven nummers aan de Twi..

=Rechterhelft van zeer breed huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat

Twijnstraat 13
Utrecht
Linker helft van een zeer breed 17e eeuws huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat. Het is aannemelijk da..

Rechterhelft van zeer breed huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat

Twijnstraat 11
Utrecht
Rechter helft van een zeer breed 17e eeuws huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat. Het is aannemelijk d..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)