Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gebouw met twee bouwlagen en een mansarde-kap loodrecht op de werf in Utrecht

Woonhuis

Twijnstraat aan de Werf 1 H
3511ZE Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Gebouw met twee bouwlagen en een mansarde-kap loodrecht op de werf

Een 18e eeuws gebouw met twee bouwlagen en een mansarde-kap loodrecht op de werf. Het huis is in tegenstelling tot de lagere oneven nummers aan de Twijnstraat alleen gericht op de Oudegracht. Toch kan de beganegrond gezien worden als kelder. Het pand heeft waarschijnlijk geen woonfunctie gehad. De plattegrond van het huis heeft een nogal vreemde vorm, doordat het met een vak voor het achterhuis van Twijnstraat 9 doorloopt. De kleine zijgevel heeft dezelfde opzet als de voorgevel, hetgeen de indruk wekt dat het huis twee verdiepingen heeft, terwijl de tweede verdieping slechts een zolder is. De voorgevel is vrijwel gelijk aan de voorgevel van het pand gelegen achter Twijnstraat 17 en 19. In de 19e eeuw is de kap verbouwd tot mansardekap en is de eerste verdieping verdeeld in twee verdiepingen. Verder is het pand geheel 18e eeuws. In de vroege 19e of late 18e eeuw is het pand samengevoegd met de twee zuidelijker gelegen buurhuizen en met Twijnstraat 15 tot een bedrijfspand. Dit huis is belangrijk in samenhang met de beide zuidelijker gelegen buurpanden, waarmee het de overgang van enkelvoudige bebouwing in twee achter elkaar gelegen huizen aan de Twijnstraat en Oudegracht vormt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450524
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gebouw met twee bouwlagen en een mansarde-kap loodrecht op de werf in Utrecht

Pand van twee bouwlagen en een kap loodrecht op de werf

Twijnstraat aan de Werf 1J
Utrecht
Vroeg 19e eeuws pand van twee bouwlagen en een kap loodrecht op de werf. Dit gebouw heeft evenals beide buurhuizen een beganegrond met een ..

Pand met een mansardekap loodrecht op de werf

Twijnstraat aan de Werf 1K
Utrecht
Een 18e eeuws pand met een mansardekap loodrecht op de werf. Hoewel dit huis, doordat het geheel op de werf van de Oudegracht is georientee..

=Rechterhelft van zeer breed huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat

Twijnstraat 13
Utrecht
Linker helft van een zeer breed 17e eeuws huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat. Het is aannemelijk da..

Middeleeuwse kelder, oorspronkelijk deel uitmakend van Twijnstraat 7

Twijnstraat aan de Werf 1C
Utrecht
Middeleeuwse kelder, oorspronkelijk deel uitmakend van Twijnstraat 7. Deze kelder is in twee delen verdeeld, wat overeenkomt met een voor- ..

Pand met twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder

Twijnstraat 15A
Utrecht
Middeleeuws pand met twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder. In tegenstelling tot de lagere oneven nummers aan de Twi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gebouw met twee bouwlagen en een mansarde-kap loodrecht op de werf in Utrecht

Foto's (1)