Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis met een kelder, twee bouwlagen en een zadeldak loodrecht op de straat in Utrecht

Woonhuis

Twijnstraat 67
3511ZJ Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Huis met een kelder, twee bouwlagen en een zadeldak loodrecht op de straat

Een 17e eeuws huis met een kelder, twee bouwlagen en een zadeldak loodrecht op de straat. Het huis werd gebouwd op de plaats van een middeleeuwse voorganger, waarvan de kelders en muurwerk nog aanwezig zijn. Opvallend is dat de voorkelder duidelijk smaller is dan de achterkelder. Dit kan samenhangen met een steeg die in de 17e eeuw in het huis is opgenomen. De beide kelders zijn gedekt met een tongewelf. In de voorste kelder is nog de ,mogelijk middeleeuwse, stenen trap naar de beganegrond aanwezig. De, eiken, kap met krommers en de moer- en kinderbalklagen met sleutelstukken is nog geheel 17e eeuws. Op zolder is het linker dakvlak aan de achterzijde ongeveer 20 cm opgetild, waarbij de oorspronkelijke, gezien het onderliggende metselwerk mogelijk middeleeuwse, muurplaat aanwezig bleef. De achtergevel is een eenvoudige tuitgevel met een raamkozijn waarboven een iets verdiept boogveld. De voorgevel is in de 19e eeuw voorzien van de huidige ingezwenkte halsgevel en houten onderpui. Dit huis is van belang als vrijwel compleet 17e eeuws eenvoudig woonhuis met belangrijke middeleeuwse delen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450523
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schema zadeldak

Een zadeldak bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste hellende dakschilden die elkaar in de nok snijden. Dit type dak is, vanwege zijn eenvoud, het meest voorkomende type dak in Nederland en België, met name in de traditionele bouw. Wanneer de dakschilden, op een en hetzelfde gebouw, van ongelijke lengte zijn, spreken we van een mank of asymmetrisch zadeldak.

Minder algemeen zijn kerktorens met een zadeldak, de zadeldaktorens.

Een zadeldak, met dakpannen gedekt, wordt traditioneel opgebouwd uit onder andere:

De moderne uitvoering bestaat uit zelfdragende dakelementen, die van goot tot nok lopen, deze elementen zijn dan voorzien van isolatie, een dampremmende laag en panlatten om met dakpannen te kunnen dekken.

Zie ook

  • Wolfsdak, zadeldak met afgeschuinde vlakken aan de korte kanten
  • Dakvorm voor andere dakvormen

Monumenten in de buurt van Huis met een kelder, twee bouwlagen en een zadeldak loodrecht op de straat in Utrecht

Hoekpand van twee bouwlagen met zadeldak loodrecht op de straat en kelder

Twijnstraat 65
Utrecht
Middeleeuws hoekpand van twee bouwlagen met zadeldak (met wolfseind) loodrecht op de straat en kelder. De gevel, die in de eerste helft van..

Hoekpand van twee bouwlagen met zadeldak loodrecht op de straat, met een voorschild aansluitend op de tot lijstgevel verlaagde voorgevel, met een mode ..

Twijnstraat 48
Utrecht
Middeleeuws hoekpand van twee bouwlagen met zadeldak loodrecht op de straat, met een voorschild aansluitend op de tot lijstgevel verlaagde v..

Hoekpand van momenteel drie bouwlagen, met zadeldak loodrecht op de straat en wolfseind voor, voorgevel met kroonlijst

Twijnstraat 50
Utrecht
Middeleeuws hoekpand van momenteel drie bouwlagen, met zadeldak loodrecht op de straat en wolfseind voor, voorgevel met kroonlijst uit het e..

Pand met halsgevel

Twijnstraat 53
Utrecht
Pand met halsgevel (1743).

Groot pand met de nok loodrecht op de straat, bestaande uit twee bouwlagen en een kelder

Twijnstraat 58
Utrecht
Opmerkelijk groot middeleeuws pand met de nok loodrecht op de straat, bestaande uit twee bouwlagen en een kelder. Het is vier forse vakken d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis met een kelder, twee bouwlagen en een zadeldak loodrecht op de straat in Utrecht

Foto's (1)