Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoekpand van twee bouwlagen met zadeldak loodrecht op de straat en kelder in Utrecht

Woonhuis

Twijnstraat 65
3511ZJ Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: middeleeuwen


Beschrijving van Hoekpand van twee bouwlagen met zadeldak loodrecht op de straat en kelder

Middeleeuws hoekpand van twee bouwlagen met zadeldak (met wolfseind) loodrecht op de straat en kelder. De gevel, die in de eerste helft van de 19e eeuw vernieuwd werd, is drie traveeën breed en heeft voor de zolder drie lage vensters onder de forse geprofileerde kroonlijst. De rechter gevel aan de Wijde Watersteeg heeft vier geheel verschillende muurankers die duiden op een samengestelde balklaag boven de beganegrond. Het betreft een schootanker en drie sierankers, die in datering uiteenlopen van de 15e tot de 17e eeuw. Twee hiervan zijn in rijke vormen gesmeed en hebben drakekoppen, waarvan een met getordeerde hals. Het ene eindigt gevorkt, het andere heeft een leliemotief als top. Slechts het voorste deel van het pand is onderkelderd. Deze zeer kleine middeleeuwse kelder (3,25 x 4,50 meter) is gedekt door een tongewelf, loodrecht op de straat, en heeft zijn kruin slechts twee meter boven het oorspronkelijke vloerpeil. In de achterwand bevinden zich twee kaarsnissen. De balklaag boven de verdieping is zeer bijzonder. Het betreft hier een enkelvoudige balklaag van zes balken (ongeveer 110 cm h.o.h.) die aan de onderzijde halfrond zijn met aan weerszijden -uit een stuk met de balk- een profiel; hol met bandjes. De breedte van de balk is, inclusief profielen, 30 cm., de hoogte merkwaardigerwijs slechts 15 cm. Het profiel is 8 cm hoog. Aan de onderzijde is (vermoedelijk later) een lat van 7 cm breed en 3 cm hoog toegevoegd. Door annexatie van twee achter het middeleeuwse pand gelegen huizen aan de Wijde Watersteeg (19e eeuws) is het pand uitgebreid. Rechts van de bijgetrokken woningen lag een rij middeleeuwse kamerwoningen die in 1962 gesloopt zijn, met uitzondering van de linker zijgevel die nu nog herkenbaar is in de "achtergevel" van het uitgebreide Twijnstraat 65. Het pand heeft architectonische waarde en is tevens van bouwhistorisch belang, niet in de laatste plaats door zijn zeldzame balklaag. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450522
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schema zadeldak

Een zadeldak bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste hellende dakschilden die elkaar in de nok snijden. Dit type dak is, vanwege zijn eenvoud, het meest voorkomende type dak in Nederland en België, met name in de traditionele bouw. Wanneer de dakschilden, op een en hetzelfde gebouw, van ongelijke lengte zijn, spreken we van een mank of asymmetrisch zadeldak.

Minder algemeen zijn kerktorens met een zadeldak, de zadeldaktorens.

Een zadeldak, met dakpannen gedekt, wordt traditioneel opgebouwd uit onder andere:

De moderne uitvoering bestaat uit zelfdragende dakelementen, die van goot tot nok lopen, deze elementen zijn dan voorzien van isolatie, een dampremmende laag en panlatten om met dakpannen te kunnen dekken.

Zie ook

  • Wolfsdak, zadeldak met afgeschuinde vlakken aan de korte kanten
  • Dakvorm voor andere dakvormen

Monumenten in de buurt van Hoekpand van twee bouwlagen met zadeldak loodrecht op de straat en kelder in Utrecht

Huis met een kelder, twee bouwlagen en een zadeldak loodrecht op de straat

Twijnstraat 67
Utrecht
Een 17e eeuws huis met een kelder, twee bouwlagen en een zadeldak loodrecht op de straat. Het huis werd gebouwd op de plaats van een middel..

Hoekpand van twee bouwlagen met zadeldak loodrecht op de straat, met een voorschild aansluitend op de tot lijstgevel verlaagde voorgevel, met een mode ..

Twijnstraat 48
Utrecht
Middeleeuws hoekpand van twee bouwlagen met zadeldak loodrecht op de straat, met een voorschild aansluitend op de tot lijstgevel verlaagde v..

Hoekpand van momenteel drie bouwlagen, met zadeldak loodrecht op de straat en wolfseind voor, voorgevel met kroonlijst

Twijnstraat 50
Utrecht
Middeleeuws hoekpand van momenteel drie bouwlagen, met zadeldak loodrecht op de straat en wolfseind voor, voorgevel met kroonlijst uit het e..

Pand met halsgevel

Twijnstraat 53
Utrecht
Pand met halsgevel (1743).

Groot pand met de nok loodrecht op de straat, bestaande uit twee bouwlagen en een kelder

Twijnstraat 58
Utrecht
Opmerkelijk groot middeleeuws pand met de nok loodrecht op de straat, bestaande uit twee bouwlagen en een kelder. Het is vier forse vakken d..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)