Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoekpand van twee bouwlagen met zadeldak loodrecht op de straat, met een voorschild aansluitend op de tot lijstgevel verlaagde voorgevel, met een moderne pui in Utrecht

Woonhuis

Twijnstraat 48
3511ZL Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: middeleeuwen


Beschrijving van Hoekpand van twee bouwlagen met zadeldak loodrecht op de straat, met een voorschild aansluitend op de tot lijstgevel verlaagde voorgevel, met een moderne pui

Middeleeuws hoekpand van twee bouwlagen met zadeldak loodrecht op de straat, met een voorschild aansluitend op de tot lijstgevel verlaagde voorgevel, met een moderne pui. Het pand is, blijkens de ankers in de zijgevel, vijf vakken diep en heeft vermoedelijk zijn samengestelde balklagen bewaard. De kap rust op eiken spanten met gehakte telmerken en krommers. De tuitgevel achter heeft duidelijk overkragende schouders op eenvoudig geprofileerde bakstenen. De eveneens nog middeleeuwse voorgevel is drie travee├źn breed en heeft de oorspronkelijke ankers boven de verdiepingsramen bewaard. Het markante middeleeuwse huis toont zijn karakter goed door zijn ligging op de hoek van straat en steeg. Het pand is van bouwhistorische waarde als opvallend fors middeleeuws pand aan de Twijnstraat, mede van belang doordat het tezamen met Twijnstraat 50 een middeleeuwse steegingang vormt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450519
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoekpand van twee bouwlagen met zadeldak loodrecht op de straat, met een voorschild aansluitend op de tot lijstgevel verlaagde voorgevel, met een moderne pui in Utrecht

Huis met een kelder, twee bouwlagen en een zadeldak loodrecht op de straat

Twijnstraat 67
Utrecht
Een 17e eeuws huis met een kelder, twee bouwlagen en een zadeldak loodrecht op de straat. Het huis werd gebouwd op de plaats van een middel..

Hoekpand van twee bouwlagen met zadeldak loodrecht op de straat en kelder

Twijnstraat 65
Utrecht
Middeleeuws hoekpand van twee bouwlagen met zadeldak (met wolfseind) loodrecht op de straat en kelder. De gevel, die in de eerste helft van..

Hoekpand van momenteel drie bouwlagen, met zadeldak loodrecht op de straat en wolfseind voor, voorgevel met kroonlijst

Twijnstraat 50
Utrecht
Middeleeuws hoekpand van momenteel drie bouwlagen, met zadeldak loodrecht op de straat en wolfseind voor, voorgevel met kroonlijst uit het e..

Groot pand met de nok loodrecht op de straat, bestaande uit twee bouwlagen en een kelder

Twijnstraat 58
Utrecht
Opmerkelijk groot middeleeuws pand met de nok loodrecht op de straat, bestaande uit twee bouwlagen en een kelder. Het is vier forse vakken d..

Pand met halsgevel

Twijnstraat 53
Utrecht
Pand met halsgevel (1743).

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)