Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder in Utrecht

Woonhuis

Twijnstraat 15 A
3511ZG Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: middeleeuwen


Beschrijving van Pand met twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder

Middeleeuws pand met twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder. In tegenstelling tot de lagere oneven nummers aan de Twijnstraat is dit huis alleen op de straat georiënteerd. Het casco bevat zeer veel middeleeuwse elementen. De kap heeft eiken gebinten met zowel middeleeuwse als 16e of 17e eeuwse telmerken. Beide typen telmerken komen overeen met de huidige plaatsing van de gebinten. Mogelijk is de kap gedemonteerd geweest en opnieuw geplaatst. Het interieur vertoont een 19e eeuws karakter vanwege de stucplafonds en deuren. De voorgevel is in de 18e eeuw verbouwd tot lijstgevel. De 18e eeuwse kozijnen zijn in de 19e eeuw van nieuwe vensters voorzien. De achtergevel is eveneens van zijn top ontdaan en van een eenvoudige lijst voorzien. De kelder heeft een groot, halfsteens, tongewelf van grote tot zeer grote baksteen. Op grond van het baksteenformaat is een datering in de 14e eeuw mogelijk. Het huis is bouwhistorisch van belang als middeleeuwse bebouwing. Bovendien is het zeer belangrijk als overgang tussen twee type huizen aan de Twijnstraat; tussen het huis met de tweezijdige oriëntatie en de gescheiden bebouwing met aan de ene zijde het op de straat gerichte huis en aan de andere zijde de op de werf georiënteerde bebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450517
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pand met twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder in Utrecht

=Rechterhelft van zeer breed huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat

Twijnstraat 13
Utrecht
Linker helft van een zeer breed 17e eeuws huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat. Het is aannemelijk da..

Rechterhelft van zeer breed huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat

Twijnstraat 11
Utrecht
Rechter helft van een zeer breed 17e eeuws huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat. Het is aannemelijk d..

Huis bestaande uit een voor- en een achterhuis

Twijnstraat 9
Utrecht
Belangrijk middeleeuws huis bestaande uit een voor- en een achterhuis. Het voorhuis heeft drie lagen met kap en een kelder, het achterhuis b..

Pand van twee bouwlagen en een kap loodrecht op de werf

Twijnstraat aan de Werf 1J
Utrecht
Vroeg 19e eeuws pand van twee bouwlagen en een kap loodrecht op de werf. Dit gebouw heeft evenals beide buurhuizen een beganegrond met een ..

Gebouw met twee bouwlagen en een mansarde-kap loodrecht op de werf

Twijnstraat aan de Werf 1H
Utrecht
Een 18e eeuws gebouw met twee bouwlagen en een mansarde-kap loodrecht op de werf. Het huis is in tegenstelling tot de lagere oneven nummers..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)