Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand bestaande uit een diep huis aan de twijnstraat, met de kap loodrecht op de straat, en een dwars achterhuis dat achter de linker zijmuur doorloopt in Utrecht

Woonhuis

Twijnstraat 14
3511ZK Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: middeleeuwen (kelder) 17e eeuw (aanbouw)


Beschrijving van Pand bestaande uit een diep huis aan de twijnstraat, met de kap loodrecht op de straat, en een dwars achterhuis dat achter de linker zijmuur doorloopt

Pand bestaande uit een diep huis aan de Twijnstraat, met de kap loodrecht op de straat, en een dwars achterhuis dat achter de linker zijmuur doorloopt. Het voorhuis is twee lagen hoog met een kap. De lijstgevel is twee travee├źn breed en heeft voor de zolderverdieping lage vensters. De winkelpui heeft een centraal etalageraam met aan weerszijden een deur (waarvan de linker naar de bovenwoning) tussen vier pilasters met composiet kapitelen. Het pand heeft een middeleeuwse kelder evenwijdig aan de straat met troggewelven op twee gordelbogen, waarachter (niet toegankelijk) een kelder die een tongewelf evenwijdig aan de straat heeft dat in Twijnstraat 12 in het haaks hierop staande tongewelf steekt (momenteel zijn de kelders gescheiden). De kelders lopen niet door onder het achterhuis. Het dwarsliggende achterhuis is een 17e eeuwse aanbouw van twee bouwlagen achter Twijnstraat 12 en 14 met mogelijk oorspronkelijk een stenen scheidingsmuur in het midden van het gebouw. De achtergevel heeft bogen met natuursteenblokken boven de ramen en rijke muurankers. Het pand is van bouwhistorisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450516
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pand bestaande uit een diep huis aan de twijnstraat, met de kap loodrecht op de straat, en een dwars achterhuis dat achter de linker zijmuur doorloopt in Utrecht

Pand van twee bouwlagen met kap met de nok loodrecht op de straat

Twijnstraat 12
Utrecht
Pand van twee bouwlagen met kap (met voorschild) met de nok loodrecht op de straat. De zolder heeft met zijn hoge borstweringen welhaast het..

Huis bestaande uit een voor- en een achterhuis

Twijnstraat 9
Utrecht
Belangrijk middeleeuws huis bestaande uit een voor- en een achterhuis. Het voorhuis heeft drie lagen met kap en een kelder, het achterhuis b..

Pand met eenvoudige Lodewijk XVI - gevel, bestaande uit twee bouwlagen en een zadeldak met wolfseinden loodrecht op de straat

Twijnstraat 6
Utrecht
In oorsprong middeleeuws pand met eenvoudige Lodewijk XVI - gevel, bestaande uit twee bouwlagen en een zadeldak met wolfseinden loodrecht op..

Rechterhelft van zeer breed huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat

Twijnstraat 11
Utrecht
Rechter helft van een zeer breed 17e eeuws huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat. Het is aannemelijk d..

=Rechterhelft van zeer breed huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat

Twijnstraat 13
Utrecht
Linker helft van een zeer breed 17e eeuws huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat. Het is aannemelijk da..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)