Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand van twee bouwlagen met kap met de nok loodrecht op de straat in Utrecht

Woonhuis

Twijnstraat 12
3511ZK Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: middeleeuwen


Beschrijving van Pand van twee bouwlagen met kap met de nok loodrecht op de straat

Pand van twee bouwlagen met kap (met voorschild) met de nok loodrecht op de straat. De zolder heeft met zijn hoge borstweringen welhaast het karakter van een verdieping. De voorgevel, onder een eenvoudige kroonlijst, is twee vakken breed. De zolder heeft lage vensters. Het huis is onderkelderd, maar de kelder is korter dan het bovenliggende pand. De kelder heeft een tongewelf loodrecht op de straat, achteraan gedeeltelijk doorsneden door het haaks hierop staande gewelf van een kelder die zich voor het grootste deel onder Twijnstraat 14 bevindt. Deze tweede kelder ligt verder van de rooilijn, zodat er sprake is van een slechts gedeeltelijke doorsnijding. Een gemetselde kolom vangt de graat van de ontmoeting op. Deze kolom is door middel van een muurtje verbonden met de rechter wand van de kelder van Twijnstraat 12 (onderin geopend met een kwartboog, vertrekkend vanuit de kolom). De verbinding met de kelder van Nr. 14 is dichtgezet. De relatie tussen beide panden is onduidelijk. De toestand lijkt van middeleeuwse origine te zijn. Een eikehouten 17e eeuwse spiltrap, met in de spil ingewerkte leuning, geeft toegang tot de kelder. Twijnstraat 12 biedt nog meer merkwaardigheden; het pand heeft onder de moerbalken van de beganegrond, en vooral die van de verdieping, eigenaardige en links en rechts geheel verschillende sleutelstukken. Links zitten vrij korte, veeleer als consoles te beschouwen, sleutelstukken die van bovenaf beginnend er als volgt uitzien; abacus-achtige kwartronde lijst waaronder een bandje, samen ten opzichte van het onderliggende deel naar de drie zijden overkragend. De console hieronder bestaat uit een S-vorm met boven een klein hol, onder een fors halfrond, de wangen gesierd met een in het centrum geplaatste ronde knop. De sleutelstukken rechts zijn langer (onderling gelijk van lengte) en hebben van bovenaf beginnend een kwartrond en een bandje, dan inspringend om met een fors halfrond weer naar voren te komen. De onderzijde loopt horizontaal door tot ze met een kwarthol naar beneden buigt, op welk verticale vlak nog een torus uitspringt. De vlakke onderzijde en de wangen zijn niet bewerkt. Het pand is van architectonische en bouwhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450515
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pand van twee bouwlagen met kap met de nok loodrecht op de straat in Utrecht

Pand bestaande uit een diep huis aan de twijnstraat, met de kap loodrecht op de straat, en een dwars achterhuis dat achter de linker zijmuur doorloopt

Twijnstraat 14
Utrecht
Pand bestaande uit een diep huis aan de Twijnstraat, met de kap loodrecht op de straat, en een dwars achterhuis dat achter de linker zijmuur..

Huis bestaande uit een voor- en een achterhuis

Twijnstraat 9
Utrecht
Belangrijk middeleeuws huis bestaande uit een voor- en een achterhuis. Het voorhuis heeft drie lagen met kap en een kelder, het achterhuis b..

Pand met eenvoudige Lodewijk XVI - gevel, bestaande uit twee bouwlagen en een zadeldak met wolfseinden loodrecht op de straat

Twijnstraat 6
Utrecht
In oorsprong middeleeuws pand met eenvoudige Lodewijk XVI - gevel, bestaande uit twee bouwlagen en een zadeldak met wolfseinden loodrecht op..

Rechterhelft van zeer breed huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat

Twijnstraat 11
Utrecht
Rechter helft van een zeer breed 17e eeuws huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat. Het is aannemelijk d..

=Rechterhelft van zeer breed huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat

Twijnstraat 13
Utrecht
Linker helft van een zeer breed 17e eeuws huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat. Het is aannemelijk da..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)