Meer dan 63.000 rijksmonumenten


=Rechterhelft van zeer breed huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat in Utrecht

Woonhuis

Twijnstraat 13
3511ZG Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van =Rechterhelft van zeer breed huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat

Linker helft van een zeer breed 17e eeuws huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat. Het is aannemelijk dat het huis samen met nr. 11 oorspronkelijk een geheel vormde en dat het pas later is opgedeeld. De kelder en de vliering zijn ongedeeld en de indeling van de beganegrond, de verdieping en de zolder maken een op zijn vroegst 19e eeuwse indruk. Het huis neemt wel de plaats in van twee middeleeuwse voorgangers, hetgeen blijkt uit de achter de voorkelder gelegen middeleeuwse kelders. De voorkelder is in de 17e eeuw in een keer met een tongewelf overdekt. De middeleeuwse kelders zijn eveneens beide met een tongewelf overdekt. Het is niet duidelijk waarom de middelste kelders bij de 17e eeuwse nieuwbouw zijn gehandhaafd. N.B. De kelders zijn in gebruik bij Twijnstraat 15 en niet bereikbaar vanuit de bovenliggende panden. In de achtergevel heeft het huis geen ramen, wat kan wijzen op al bestaande bebouwing aan de Twijnstraat aan de werf. De ramen kunnen ook zijn dichtgemetseld bij de nieuwbouw langs de werf in de 18e eeuw. Het gehele huis is verder van de kelder tot de kap een gave 17e eeuwse constructie. De kap bestaat uit eiken spanten met krommers, ook voor de korbelen, van twee jukken. Op de onderdelen zijn overhoeks gezaagde telmerken aangebracht. In deze eeuw is de kap verbouwd tot gordingenkap. De voorgevel behoort tot een laat 18e eeuwse verbouwing. Het huis vormt samen met Twijnstraat 11 een gave 17e eeuwse constructie, met een fraaie 18e eeuwse gevel, en is als zodanig van bouwhistorisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450514
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van =Rechterhelft van zeer breed huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat in Utrecht

Rechterhelft van zeer breed huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat

Twijnstraat 11
Utrecht
Rechter helft van een zeer breed 17e eeuws huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat. Het is aannemelijk d..

Pand met twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder

Twijnstraat 15A
Utrecht
Middeleeuws pand met twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder. In tegenstelling tot de lagere oneven nummers aan de Twi..

Huis bestaande uit een voor- en een achterhuis

Twijnstraat 9
Utrecht
Belangrijk middeleeuws huis bestaande uit een voor- en een achterhuis. Het voorhuis heeft drie lagen met kap en een kelder, het achterhuis b..

Gebouw met twee bouwlagen en een mansarde-kap loodrecht op de werf

Twijnstraat aan de Werf 1H
Utrecht
Een 18e eeuws gebouw met twee bouwlagen en een mansarde-kap loodrecht op de werf. Het huis is in tegenstelling tot de lagere oneven nummers..

Pand van twee bouwlagen en een kap loodrecht op de werf

Twijnstraat aan de Werf 1J
Utrecht
Vroeg 19e eeuws pand van twee bouwlagen en een kap loodrecht op de werf. Dit gebouw heeft evenals beide buurhuizen een beganegrond met een ..

Kaart & Routeplanner

Route naar =Rechterhelft van zeer breed huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat in Utrecht

Foto's (1)