Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rechterhelft van zeer breed huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat in Utrecht

Woonhuis

Twijnstraat 11
3511ZG Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Rechterhelft van zeer breed huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat

Rechter helft van een zeer breed 17e eeuws huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat. Het is aannemelijk dat het huis samen met nr. 13 oorspronkelijk een geheel vormde en dat het pas later is opgedeeld. De kelder en de vliering zijn ongedeeld en de indeling van de beganegrond, de verdieping en de zolder maken een op zijn vroegst 19e eeuwse indruk. Het huis neemt wel de plaats in van twee middeleeuwse voorgangers, hetgeen blijkt uit de achter de voorkelder gelegen middeleeuwse kelders. De voorkelder is in de 17e eeuw in een keer met een tongewelf overdekt. De middeleeuwse kelders zijn eveneens beide met een tongewelf overdekt. Het is niet duidelijk waarom de middelste kelders bij de 17e eeuwse nieuwbouw zijn gehandhaafd. N.B. De kelders zijn in gebruik bij Twijnstraat 15 en niet bereikbaar vanuit de bovenliggende panden. In de achtergevel heeft het huis geen ramen, wat kan wijzen op al bestaande bebouwing aan de Twijnstraat aan de werf. De ramen kunnen ook zijn dichtgemetseld bij nieuwbouw langs de werf in de 18e eeuw. Het gehele huis is verder van de kelder tot de kap een gave 17e eeuwse constructie. De kap bestaat uit eiken spanten met krommers, ook voor de korbelen, van twee jukken. Op de onderdelen zijn overhoeks gezaagde telmerken aangebracht. In deze eeuw is de kap verbouwd tot gordingenkap. De voorgevel behoort tot een laat 18e eeuwse verbouwing. Het huis vormt samen met Twijnstraat 13 een gave 17e eeuwse constructie, met een fraaie 18e eeuwse gevel, en is als zodanig van bouwhistorisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450513
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rechterhelft van zeer breed huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat in Utrecht

=Rechterhelft van zeer breed huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat

Twijnstraat 13
Utrecht
Linker helft van een zeer breed 17e eeuws huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat. Het is aannemelijk da..

Huis bestaande uit een voor- en een achterhuis

Twijnstraat 9
Utrecht
Belangrijk middeleeuws huis bestaande uit een voor- en een achterhuis. Het voorhuis heeft drie lagen met kap en een kelder, het achterhuis b..

Pand met twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder

Twijnstraat 15A
Utrecht
Middeleeuws pand met twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder. In tegenstelling tot de lagere oneven nummers aan de Twi..

Middeleeuwse kelder, oorspronkelijk deel uitmakend van Twijnstraat 7

Twijnstraat aan de Werf 1C
Utrecht
Middeleeuwse kelder, oorspronkelijk deel uitmakend van Twijnstraat 7. Deze kelder is in twee delen verdeeld, wat overeenkomt met een voor- ..

Pand van twee bouwlagen met kap met de nok loodrecht op de straat

Twijnstraat 12
Utrecht
Pand van twee bouwlagen met kap (met voorschild) met de nok loodrecht op de straat. De zolder heeft met zijn hoge borstweringen welhaast het..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rechterhelft van zeer breed huis met twee bouwlagen, een kelder en een zadeldak loodrecht op de straat in Utrecht

Foto's (1)