Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Pand van twee bouwlagen, nok loodrecht op de straat, markant gelegen als koppand van de bebouwing tussen de straat en de werf in Utrecht

Twijnstraat 1
3511ZG Utrecht

Bouwjaar: middeleeuwen

Beschrijving van Pand van twee bouwlagen, nok loodrecht op de straat, markant gelegen als koppand van de bebouwing tussen de straat en de werf

Middeleeuws pand van twee bouwlagen, nok loodrecht op de straat, markant gelegen als koppand van de bebouwing tussen de straat en de werf. De eerste huizen hiervan liggen zowel aan de straat als aan de werf, zodat de kelder als werfkelder fungeert. In Twijnstraat 1 heeft deze een tongewelf loodrecht op de straat en de werf. Het pand is in de 19e eeuw gemoderniseerd door het wijzigen van het dak in een schilddak en het aanbrengen van sierbepleistering op voor en achtergevel bestaande uit pilasters en imitatie natuursteenblokken onder brede kroonlijst. De voorgevel heeft links een risalerende travee met de ingang naar de bovenwoning. Rechts hiervan twee travee├źn tussen pilasters. De rechtergevel bestaat uit vier traveeen, waarvan de middelste twee gekoppeld zijn onder een siermotief, met vier pilasters. Achter schuin het uitgemetselde blinde onderstuk gaat de (werf) kelder schuil. Het pand is van architectonische en bouwhistorische waarde en van groot belang als overgang van de unieke werfstructuur naar de oudere rivieroeversituatie langs de Twijnstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)