Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Uithof in Utrecht

Boerderij

Toulouselaan 45
3584CR Utrecht
Utrecht


Beschrijving van De Uithof

Boerderij van het T-huistype, gebouwd in het begin van de 17e eeuw, bestaande uit een bouwlaag met kap met aan beide einden een wolfseind en een kelder met een tamelijk vlak tongewelf. De boerderij heeft nog de oude indeling met links de opkamer met daaronder de kelder, in het midden de grote kamer met een groot deel van de schouw-betegeling en rechts een zijkamer. Alle drie de kamers hebben nog de moer en kinderbalklagen met sleutelstukken. Een deel van de oude binnenkozijnen met deuren is nog aanwezig, evenals een aantal vensters. De kap heeft grotendeels nog de oude constructie met met eiken spanten en een rietdekking. Het bedrijfsgedeelte heeft ankergebinten. In de voorgevel zijn een aantal rijke muurankers aanwezig. Het pand is van architectonisch belang en tevens van belang als gaaf bewaard gebleven 17e eeuwse boerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450509
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Uithof
De Uithof in 1961
De Uithof in 1961
Locatie Utrecht, Toulouselaan 45
Oorspr. functie boerderij
Huidig gebruik kinderdagverblijf
Opening vroege 17e eeuw
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 450509
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Uithof is een boerderij in de Nederlandse stad Utrecht.

De boerderij is in de vroege 17e eeuw gebouwd. Ze wordt getypeerd als een T-boerderij. Inwendig zijn de ruimtes gelijkvloers ingedeeld op een onderkelderde opkamer na. Overige binnenruimtes bestaan (onder meer) uit een grote kamer en een zijkamer in het woongedeelte, en een bedrijfsgedeelte. Tot het monumentale interieur behoren zaken als een schouwbetegeling en moer- en kinderbalken met sleutelstukken. De gevels zijn uitgevoerd in baksteen met wolfeinden en muurankers. Daarnaast zijn eikenhouten spanten aangebracht onder het rieten dak.

De boerderij dankt haar naam aan de kloosterboerderijen (uithoven) die in het toenmalige gebied Oostbroek werden gesticht. Vanaf omstreeks 1960 is het agrarische karakter voor een aanzienlijk deel verdwenen uit het gebied door vooral de grootschalige verplaatsing van de Utrechtse universiteit vanuit de binnenstad naar deze locatie. De in die ontwikkeling ontstane subwijk De Uithof zou haar naam gaan ontlenen aan boerderij De Uithof. De boerderij kreeg ook daarin een nieuwe rol en werd begin jaren 1960 ingericht als proefboerderij voor de universiteit. In die hoedanigheid werd er onder meer een nertsenfokkerij opgezet in samenwerking met de Nederlandse pelsindustrie.

Na lange leegstand is de boerderij eind 20e eeuw herbestemd als kinderdagverblijf. In 2004 brak er een grote brand uit en in de jaren erna heeft er nieuwbouw/herbouw plaatsgevonden.Monumenten in de buurt van De Uithof in Utrecht

Fort bij Rijnauwen, aardwerk

Vossegatsedijk 3
Bunnik
Cluster 40. Inleiding FORTAANLEG MET AARDWERKEN EN HOOFDWAL, WAARIN (RESTEN VAN) GESCHUTSOPSTELPLAATSEN, REMISES EN FLANKBATTERIJEN, MET T..

Fort bij Rijnauwen, reduit

Vossegatsedijk 3
Bunnik
Cluster 40. Inleiding BOMVRIJ REDUIT van het Fort bij Rijnauwen als zeldzaam gebouwtype binnen het stelsel van de Nieuwe Hollandse Wate..

Fort bij Rijnauwen, caponnière met poterne

Vossegatsedijk 3
Bunnik
Cluster 40. Inleiding CAPONNIÈRE MET POTERNE als kenmerkend frontaal onderdeel van het Fort bij Rijnauwen. Een caponnière is een gemetse..

Fort bij Rijnauwen, bomvrije kazerne, remises en bergplaatsen

Vossegatsedijk 3
Bunnik
Cluster 40. Inleiding BOMVRIJE KAZERNE, REMISES EN BERGPLAATSEN, als onderdeel van het vooruitgeschoven Fort bij Rijnauwen. Een kazerne i..

Fort bij Rijnauwen, magazijn boven poterne

Vossegatsedijk 3
Bunnik
Cluster 40. Inleiding BOMVRIJ VERBRUIKSMAGAZIJN boven de poterne naar de caponnière, als toevoeging aan het bestaande werk. Verbruiksmaga..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Uithof in Utrecht