Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis bestaande uit twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder in Utrecht

Woonhuis

Steenweg 33
3511JL Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Huis bestaande uit twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder

Diep pand bestaande uit drie bouwlagen en een kelder en links daarvan een poort en poorthuis van twee verdiepingen met een mansardekap met voorschild. Het huis is van middeleeuwse oorsprong, gezien de achtergevel. In de 17e eeuw is het pand verbouwd, waarvan nu nog onder andere de moer en kinderbalklagen op de verdieping resteren. De poort gaf oorspronkelijk toegang tot het middeleeuwse stadskasteel 'Groenewoude', Oudegracht 151 (beschermd monument). De huidige poort en en het poorthuis dateren uit de 17e eeuw. Ook hiervan is op de verdieping de balklaag met sleutelstukken nog aanwezig, evenals een dichtgezet venster in de achtergevel. Huis en poorthuis zijn in de 19e eeuw achter een gevel samengetrokken. Het pand, de poort en het poorthuis zijn van architectonisch en bouwhistorisch belang. De poort is tevens van historisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450508
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis bestaande uit twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder in Utrecht

Woonwinkelpand

Steenweg 44
Utrecht
Steenweg 44 Inleiding WOONWINKELPAND, gebouwd in 1891 als apotheek en drogist in opdracht van A.G.H van Spanje naar ontwerp van architect ..

Huis Zoudenbalch

Donkerstraat 15
Utrecht
Huis Zoudenbalch, gebouwd 1467-8, kort daarop aan de w.zijde uitgebreid. Hardstenen gevel na brand van 1903 in 1904 gerestaureerd. Gekanteel..

Buurkerk

Steenweg 6
Utrecht
BUURKERK vermeld 1131, oorspronkelijk kruiskerk met ingebouwde W.toren, thans 7 schepige bakstenen hallenkerk waarvan koor in 1586 gesloopt ..

Eenlaags pand met zadeldak tussen trapgevels evenwijdig aan de Lauwersteeg

Steenweg 49
Utrecht
Middeleeuws eenlaags pand met zadeldak tussen trapgevels evenwijdig aan de Lauwersteeg. Het tussen de omringende bebouwing verscholen pand ..

Rosendael

Oudegracht 157
Utrecht
"Rosendael", lijstgevel, 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis bestaande uit twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder in Utrecht

Foto's (2)