Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand van twee bouwlagen met schilddak met de nok loodrecht op de straat in Utrecht

Woonhuis

Springweg 93
3511VL Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw en later


Beschrijving van Pand van twee bouwlagen met schilddak met de nok loodrecht op de straat

17e Eeuws pand van twee bouwlagen met schilddak met de nok loodrecht op de straat. De voorgevel is in het eerste kwart van de 18e eeuw gewijzigd tot lijstgevel. Het pand heeft zijn oorspronkelijke 17e eeuwse indeling goed bewaard. Aan de voorzijde naast de ruime hal bevindt zich een voorkamer met 18e eeuwse schoorsteenpartij, en daarachter rechts een gang en links een grote achterkamer. Aan het begin van de gang zit links achter een houten wand de rechtsdraaiende spiltrap met geprofileerde treden en uitgestoken verzonken leuning. De trap gaat door naar de zolder maar is op de verdieping een halve slag onderbroken. Het grote huis is zes vakken diep. De scheiding tussen voor- en achterkamer bevindt zich onder de moerbalk. De samengestelde balklagen boven de beganegrond en verdieping tonen enkele 17e eeuwse sleutelstukken. Slechts het middendeel van voorhuis is onderkelderd, met een tongewelf loodrecht op de straat. De keldertrap sluit, een halve slag verspringend, aan op de spiltrap, maar de treden zijn van steen, gedekt met eiken treden. De grote kap rust op twee dubbele jukken. Begin 18e eeuw is de 17e eeuwse voorgevel aan de mode aangepast. De gevel is drie traveeën breed en heeft een fraaie deurpartij met rijkgesneden bovenlicht met pijl-motief met omlijsting onder hoofdgestel, waarbij de zijden als pilasters zijn opgebouwd op natuursteen basementen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450506
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Pand van twee bouwlagen met schilddak met de nok loodrecht op de straat in Utrecht

Marnixschool

Springweg 91B
Utrecht
Inleiding Voormalig SCHOOLGEBOUW, "MARNIXSCHOOL" met CONCIËRGEWONING, gebouwd in 1865 als Nederlands Hervormde Diaconie- Bewaarschool, naa..

Myropscameren

Springweg 110
Utrecht
Gepleisterde serie van 11 woningen, gevel samen onder een rechte kroonlijst, beneden vensters met halve luiken, XVI.

Pand met gepleisterde lijstgevel, met gevelsteen "Dit huis heet Scherpenburgh"

Springweg 71
Utrecht
Pand met gepleisterde lijstgevel, 17e eeuw met gevelsteen "Dit Huis heet Scherpenburgh".

Gebouw onder rechte kroonlijst en zadeldak

Springweg 108
Utrecht
17e eeuws gebouw onder rechte kroonlijst en zadeldak.

Gebouw onder rechte kroonlijst en zadeldak

Springweg 106
Utrecht
17e eeuws gebouw onder rechte kroonlijst en zadeldak.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)