Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand van twee bouwlagen met steil zadeldak met wolfseinden, de nok loodrecht op de straat in Utrecht

Woonhuis

Springweg 65
3511VK Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Pand van twee bouwlagen met steil zadeldak met wolfseinden, de nok loodrecht op de straat

Pand van twee bouwlagen met steil zadeldak met wolfseinden, de nok loodrecht op de straat, qua opzet 17e eeuws. Er horen twee achterhuizen bij die georienteerd zijn op de Zilverbergspoort. Op de beganegrond heeft het pand Springweg 65 een diepe winkelruimte met er achter een (voormalige) woonkamer. De eerste verdieping is de woonverdieping en heeft zijn oudere indeling bewaard met voornamelijk houten wanden; voorkamer, achterkamer en tussenkeuken, met oude lichtkokers naar het dak, en oude schoorsteenpartij met kasten en turfhok. De voorkamer heeft ook de bedstedenwand behouden. De zolder heeft een zeer steile grenen kap met vliering op hangbalken, oud schotwerk, de afgeschoten voorkamer is mogelijk 19e eeuws, en een oude tussenkamer met 17e eeuwse bedsteedeur en oude bedstede. De kelder bestaat uit twee delen. Het voorste deel is 19e eeuws, het achterdeel is vermoedelijk 17e eeuws en heeft een tongewelf loodrecht op de straat en in de achtermuur een getrapt beƫindigde kaarsnis. De voorgevel is in de 18e of 19e eeuw waarschijnlijk geheel vernieuwd. Het achter Springweg 65 gelegen pand (achter een binnenplaats) is in de 18e eeuw gebouwd als woonhuis, met twee grote ramen en een deur, aan de Zilverbergspoort. Het heeft een enkelvoudige balklaag en een grenen kap (schilddak) met de nok loodrecht op de rooilijn. Achter Springweg 63 ligt ook een pand dat met de het voorgaande verbonden is en ook bij Springweg 65 behoort. Het telt twee bouwlagen en een kap met de nok loodrecht op de rooilijn. Vermoedelijk begin 19e eeuw werd het aan de Zilverbergspoort gebouwd als rokerij en heeft deze oude indeling met kasten en grote schoorsteen partij bewaard. De panden zijn van architectonisch belang en hebben bouwhistorische waarde. Het laatst genoemde pand tevens als monument van bedrijf en techniek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450504
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pand van twee bouwlagen met steil zadeldak met wolfseinden, de nok loodrecht op de straat in Utrecht

Pand van twee bouwlagen met laag schilddak loodrecht op de straat

Springweg 63
Utrecht
Pand van twee bouwlagen met laag schilddak loodrecht op de straat. Het hele pand stamt uit het begin van de 19e eeuw. Door zeer hoge borstw..

Huis, grotendeels gemetseld, voorgevel, houten pui, keldertje met tongewelf

Springweg 59
Utrecht
In zijn huidige vorm dateert het huis van rond 1870. Het is grotendeels gemetseld in handvorm Waalsteen, terwijl gebruik gemaakt is van oude..

Pand met gepleisterde lijstgevel, met gevelsteen "Dit huis heet Scherpenburgh"

Springweg 71
Utrecht
Pand met gepleisterde lijstgevel, 17e eeuw met gevelsteen "Dit Huis heet Scherpenburgh".

Gebouw onder rechte kroonlijst en zadeldak

Springweg 104
Utrecht
17e eeuws gebouw onder rechte kroonlijst en zadeldak.

Gebouw onder rechte kroonlijst en zadeldak

Springweg 106
Utrecht
17e eeuws gebouw onder rechte kroonlijst en zadeldak.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pand van twee bouwlagen met steil zadeldak met wolfseinden, de nok loodrecht op de straat in Utrecht

Foto's (1)