Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoekpand met de nok loodrecht op de springweg in Utrecht

Woonhuis

Springweg 19
3511VH Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Hoekpand met de nok loodrecht op de springweg

Een 17e eeuws hoekpand met de nok loodrecht op de springweg. Het pand bestaat uit een haast vierkant deel op de hoek van de Springweg en de Walsteeg en een smaller deel daarachter, dat naar het noorden later uitgebreid werd door het volbouwen van een plaatsje. Voor- en achterdeel en een deel van het plaatsje zijn onder het zelfde zadeldak (met voorschild) gebracht. Vermoedelijk gaat het om een voor- en een achterhuis, hoewel het niet uitgesloten is dat beide delen oorspronkelijk zelfstandig waren. Het voorhuis heeft een lijstgevel die drie bouwlagen suggereert, twee traveeën breed is (de vensters hebben bovenin afgeronde hoeken) en heeft een oude pui met een 17e eeuwse geprofileerde puibalk, waarboven de gevel met ongeveer 10 cm overkraagt. Het achterhuis heeft een wat hogere kelder dan het voorhuis. Op de beganegrond staat tegen de achtergevel een -beschadigde- 18e eeuwse schouw. Rechts voor in het achterhuis staat de 17e eeuwse eiken spiltrap die doorgaat tot op de zolder, geprofileerde treden heeft en een opgelegde leuning op de spil, die met een achtkantige knop bekroond is. De balklaag boven de verdieping van het achterhuis heeft 17e eeuwse sleutelstukken. Het huis is van architectonische en bouwhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450500
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoekpand met de nok loodrecht op de springweg in Utrecht

Pand met lijstgevel met sierankers

Springweg 15
Utrecht
Pand met lijstgevel met sierankers, XVII.

Vier traveeën breed huis met plat dak

Springweg 8
Utrecht
Van oorsprong 17e-eeuws vier traveeën breed huis met (tegenwoordig) plat dak. Voor de entree ligt een natuurstenen stoeptrap met balusters..

Middeleeuws "complex" huis van bescheiden formaat, bestaande uit een voor en achterhuis met twee bouwlagen en een kap

Visscherssteeg 11
Utrecht
Middeleeuws "complex" huis van bescheiden formaat, bestaande uit een voor en achterhuis met twee bouwlagen en een kap. Het achterhuis heeft ..

Pand van twee bouwlagen met kap en mogelijk al een kelder

Springweg 6
Utrecht
Van oorsprong middeleeuws PAND van twee bouwlagen met kap en mogelijk al een kelder. In de 16e of 17e eeuw uitgebreid met een achterhuis, me..

Pand met lijstgevel, bogen met natuurstenen blokken boven de vensters

Springweg 4
Utrecht
Pand met lijstgevel, bogen met natuurstenen blokken boven de vensters, 17e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)