Meer dan 63.000 rijksmonumenten


slingermuur in Utrecht

Tuin Park Landgoed

Schalkwijkstraat 41
3512KR Utrecht
Utrecht


Beschrijving van slingermuur

Slangemuur van gemetselde baksteen bestaande uit gebogen muurvlakken tussen vierkante kolommen. Als voorbeeld van een slangemuur binnen stedelijke bebouwing uniek. Oorspronkelijk gebouwd als tuinmuur om de tuin behorende bij het pand Nieuwegracht 64, in het tweede kwart van de 18e eeuw. Een volledige ommuring met een slangemuur is uitzonderlijk. De vlakke middennis in de oost- of achtermuur doet een symmetrische tuinopzet met geaccentueerde middenas vermoeden. In 1879 is het deel aan de noordzijde afgebroken voor de bouw van de panden aan de Schalkwijkstraat. De muur is van architectuur historisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450498
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De slingermuur in Linschoten
Slingermuur op Clingendael

Een slingermuur is een van de vormen die een fruitmuur kan aannemen. Andere vormen zijn slangenmuur, retranchementmuur, meandermuur en zigzagmuur. Slingermuren worden soms slangenmuren genoemd, maar sommigen maken onderscheid tussen een slangenmuur en een slingermuur op basis van de vorm.

Fruitmuren werden gebruikt om fruitbomen beschutting te geven. De bomen werden aan de zuidkant in de rondingen geplaatst en werden zodoende beschermd tegen de wind. Ook zorgde de weerkaatsing van de zon ervoor dat de bomen beter konden gedijen.

Een bekende slingermuur staat in Linschoten. De Linschotense muur heeft niet rondingen naar twee kanten zodat hij als het ware kronkelt, maar heeft pijlers waar geronde muren tussen zijn gemetseld. De slingermuur in Linschoten is bijzonder omdat deze zich binnen de bebouwde kom bevindt.

Een andere bekende slingermuur bevindt zich op het landgoed Clingendael bij Den Haag. Hij werd gebouwd in 1730.


Monumenten in de buurt van slingermuur in Utrecht

Kameren van Jan van Campen

Schalkwijkstraat 8
Utrecht
Zestiende eeuwse kamerwoning onder zadeldak evenwijdig aan de rooilijn, deel uitmakend van de Kameren van Jan van Campen; kamer nr. 2. De n..

Kameren van Jan van Campen

Schalkwijkstraat 12
Utrecht
Zestiende eeuwse kamerwoning onder zadeldak evenwijdig aan de rooilijn, deel uitmakend van de Kameren van Jan van Campen; kamer nr. 4. De n..

Kameren van Jan van Campen

Schalkwijkstraat 6
Utrecht
Zestiende eeuwse kamerwoning onder zadeldak evenwijdig aan de rooilijn, deel uitmakend van de Kameren van Jan van Campen; kamer nr. 1. De n..

Kameren van Jan van Campen

Schalkwijkstraat 14
Utrecht
Zestiende eeuwse kamerwoning onder zadeldak evenwijdig aan de rooilijn, deel uitmakend van de Kameren van Jan van Campen; kamer nr. 5. De n..

Kameren van Jan van Campen

Schalkwijkstraat 16
Utrecht
Zestiende eeuwse kamerwoning onder zadeldak evenwijdig aan de rooilijn, deel uitmakend van de Kameren van Jan van Campen; kamer nr. 6. De n..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)