Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Helft van oorspronkelijk vier venstersbreed pand in Utrecht

Woonhuis

Predikherenstraat 26
3512TN Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Helft van oorspronkelijk vier venstersbreed pand

Helft van een oorspronkelijk vier vensters breed laat 17e eeuws pand, bestaande uit twee bouwlagen met kap evenwijdig aan de straat. Dit 17e eeuwse huis staat op de plaats van een oorspronkelijk middeleeuws huis. Hiervan is alleen de achtermuur blijven staan, met daarin resten van een houten kloosterkozijn en een in baksteen gehakte glassponning. Het casco, met uitzondering van de onderpui, en indeling zijn gaaf bewaard, evenals de kapconstructie. De vensters op de verdieping zijn vermaakte kruiskozijnen met daarin 19e eeuwse ramen. Een opmerkelijk element is de nog oorspronkelijke, met het pand Predikheren-kerkhof 28 gemeenschappelijke, spiraalvormig opgemetselde schoorsteen. Rond 1900 is het huis via de middeleeuwse achtermuur verbonden met het pand Loeff Berchmakerstraat 21. Het pand is van bouwhistorisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450494
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Helft van oorspronkelijk vier venstersbreed pand in Utrecht

Hoekpand, bestaande uit twee bouwlagen met een zadeldak

Predikherenstraat 24
Utrecht
Hoekpand, in aanleg daterend uit de 16e eeuw, bestaande uit twee bouwlagen met een zadeldak met voorschild met de nok loodrecht op de straat..

woonhuis

Loeff Berchmakerstraat 21
Utrecht
Een in opzet gaaf bewaard pand uit het midden van de 17e eeuw, bestaande uit twee bouwlagen met kap evenwijdig aan de straat, met kleine kel..

Oorspronkelijk eenlaags middeleeuws huis thans bestaande uit twee bouwlagen

Predikherenstraat 25
Utrecht
Oorspronkelijk eenlaags middeleeuws huis thans bestaande uit twee bouwlagen, waarvan de tweede bouwlaag de uitgebouwde kap is, met de kap lo..

Hoekpand met twee bouwlagen en een kap loodrecht op de straat

Loeff Berchmakerstraat 38
Utrecht
Vroeg 16e eeuws hoekpand met twee bouwlagen en een kap loodrecht op de straat. Het huis is wat opzet betreft nog het vroeg 16e eeuwse pand,..

Pand met trapgevel met sierankers gepleisterd

Predikherenstraat 20
Utrecht
Pand met trapgevel met sierankers gepleisterd, XVII.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)