Voorhuis met drie bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder in Utrecht

Oudkerkhof 35
3512GJ Utrecht

Bouwjaar: middeleeuwen

Beschrijving van Voorhuis met drie bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder

Middeleeuws voorhuis met drie bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder. Het op enige afstand van het voorhuis gelegen achterhuis bestaat uit twee bouwlagen, een kap loodrecht op die van het voorhuis en een, dichtgeworpen, kelder. Hoewel het huis een overwegend 19e eeuwse indruk maakt door zijn gevel met eind 19e eeuwse onderpui, betreft het hier een fors middeleeuws pand. Dit komt tot uiting in een zeldzaam keldertype, bestaande uit gordelbogen waartussen troggewelven. In die kelder bevindt zich een 17e eeuwse schouw. Verder zijn de balklagen voor een belangrijk deel de oorspronkelijke. Op de tweede verdieping bevindt zich in de westmuur een gekoppeld paar kaarsnissen en een dichtgezette boog. De kap is in deze eeuw ingrijpend vernieuwd. De gepleisterde achtergevel is mogelijk nog de middeleeuwse tuitgevel. Op het dak is aan de oostzijde nog de middeleeuwse schoorsteen aanwezig. Het dwarsgelegen achterhuis met zadeldak tussen twee topgevels bezit nog 18e eeuwse bouwdelen. Van groot bouwhistorisch belang zijn met name het middeleeuwse casco en de zeldzame kelder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)