Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voorhuis met drie bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder in Utrecht

Woonhuis

Oudkerkhof 35
3512GJ Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: middeleeuwen


Beschrijving van Voorhuis met drie bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder

Middeleeuws voorhuis met drie bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder. Het op enige afstand van het voorhuis gelegen achterhuis bestaat uit twee bouwlagen, een kap loodrecht op die van het voorhuis en een, dichtgeworpen, kelder. Hoewel het huis een overwegend 19e eeuwse indruk maakt door zijn gevel met eind 19e eeuwse onderpui, betreft het hier een fors middeleeuws pand. Dit komt tot uiting in een zeldzaam keldertype, bestaande uit gordelbogen waartussen troggewelven. In die kelder bevindt zich een 17e eeuwse schouw. Verder zijn de balklagen voor een belangrijk deel de oorspronkelijke. Op de tweede verdieping bevindt zich in de westmuur een gekoppeld paar kaarsnissen en een dichtgezette boog. De kap is in deze eeuw ingrijpend vernieuwd. De gepleisterde achtergevel is mogelijk nog de middeleeuwse tuitgevel. Op het dak is aan de oostzijde nog de middeleeuwse schoorsteen aanwezig. Het dwarsgelegen achterhuis met zadeldak tussen twee topgevels bezit nog 18e eeuwse bouwdelen. Van groot bouwhistorisch belang zijn met name het middeleeuwse casco en de zeldzame kelder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450489
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voorhuis met drie bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder in Utrecht

Pand met pilastergevel door rechte kroonlijst afgedekt

Oudkerkhof 41
Utrecht
Pand met pilastergevel door rechte kroonlijst afgedekt. De pilasters rusten op natuurstenen consoles, waarop koppen zijn gebeeldhouwd, siera..

Pand met gevel met rechte kroonlijst, zadeldak aan beide zijden in trapgevels eindigend, gemetselde bogen boven de vensters

Oudkerkhof 31
Utrecht
Pand met gevel met rechte kroonlijst, zadeldak aan beide zijden in trapgevels eindigend, gemetselde bogen boven de vensters; slechts de bove..

Pand met lijstgevel

Oudkerkhof 43
Utrecht
Pand met lijstgevel, XVIII.

Voormalig koetshuis

Oudkerkhof 29
Utrecht
Voormalig koetshuis, lijstgevel, de bogen der beide poorten nog aanwezig, randen met manchet ornament, begin XVIII.

Woonhuis

Oudkerkhof 27
Utrecht
Inleiding WOONHUIS van 17de eeuwse oorsprong, rond 1900 verbouwd tot woon- WINKELpand en in 1919 ten behoeve van eigenaar C.L.J. Begeer voo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)