Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand, tegenwoordig bestaande uit vier bouwlagen, een kelder en een werfkelder in Utrecht

Woonhuis

Oudegracht 207
3511NH Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: eind 14e eeuw


Beschrijving van Pand, tegenwoordig bestaande uit vier bouwlagen, een kelder en een werfkelder

Middeleeuws pand, tegenwoordig bestaande uit vier bouwlagen, een kelder en een werfkelder. Dit eind 14e-eeuwse pand bestond oorspronkelijk uit drie bouwlagen en een kap. In het begin van deze eeuw is de kap echter uitgebouwd tot verdieping. Ook de voorgevel kreeg door die verbouwing het huidige karakter. Daarbij werd de oude onderpui vervangen door een winkelpui en op de eerste werd een houten erker ter plaatse van het middelste raam uitgebouwd. Beide veranderingen bevatten Jugendstil-kenmerken. Aan de gepleisterde achtergevel van het huis zijn nog de aanzetten van de oorspronkelijke tuitgevel te zien. Aan de achterzijde werd rond 1800 een achterbouw aangebracht, waarbij tevens een kelder werd aangelegd. De kelder loopt over de volle diepte van het huis en is gedekt met een tongewelf. Aansluitend op de kelder ligt de eveneens met een tongewelf gedekte werfkelder. In het interieur zijn nog enige restanten van de 19e-eeuwse betimmeringen aanwezig. Het pand is van bouwhistorisch belang vanwege de delen van het middeleeuwse casco, zoals de kelder, het opgaande muurwerk en delen van de enkelvoudige eiken balklagen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450480
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pand, tegenwoordig bestaande uit vier bouwlagen, een kelder en een werfkelder in Utrecht

Pand met lijstgevel met empire-ornament

Oudegracht 205
Utrecht
Pand met lijstgevel met empire-ornament, omtrent 1800.

Pand met lijstgevel

Oudegracht 209
Utrecht
Pand met lijstgevel, XIX.

Winkelwoonhuis gebouwd in eclectische stijl opgetrokken met neo-renaissance elementen

Oudegracht 203
Utrecht
Oudegracht 203 Inleiding WINKELWOONHUIS, in 1897 naar ontwerp van architect W.J. van Vogelpoel gebouwd in eclectische stijl opgetrokken me..

Het Speygel

Oudegracht 211
Utrecht
Pand met lijstgevel, XIX, met een achterhuis/pakhuis oorspronkelijk verbonden met Oudegracht 211 van omstreeks 1860 met oudere onderdelen wa..

Pand van middeleeuwse oorsprong, bestaande uit vier bouwlagen met de kap evenwijdig aan de straat en verschillende kelders

Haverstraat 2
Utrecht
Pand van middeleeuwse oorsprong, bestaande uit vier bouwlagen met de kap evenwijdig aan de straat en verschillende kelders, waarvan een met ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)