Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis, met een gevel uit circa 1850, met drie bouwlagen, een zadeldak loodrecht op de straat en kelders in Utrecht

Woonhuis

Oudegracht 199
3511NG Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: oudste deel 13e eeuw


Beschrijving van Huis, met een gevel uit circa 1850, met drie bouwlagen, een zadeldak loodrecht op de straat en kelders

Een middeleeuws huis, met een gevel uit circa 1850, met drie bouwlagen, een zadeldak loodrecht op de straat en kelders. Dit smalle en zeer diepe huis gaat in aanleg terug tot in de 13e eeuw. Het oudste gedeelte is nog terug te vinden in het achterste gedeelte van de kelder. Hierin is tufstenen muurwerk en muurwerk van bijzonder grote baksteen aanwezig. Ook de aanzet van het oorspronkelijke gewelf is nog herkenbaar. In de latere middeleeuwen is het gewelf vervangen. In de voorkelder is de oude trap naar de straat nog aanwezig. Op de beganegrond is nog een deel van de middeleeuwse balklaag met sleutelstukken aanwezig. De balklagen op de verdiepingen zijn in hoofdzaak 18e eeuws, evenals de kap. De achtergevel is een eenvoudige lijstgevel, de voorgevel is in ca 1850 vernieuwd en heeft rond 1870 de decoratieve winkelpui gekregen. Het pand is bouwhistorisch van groot belang vanwege de 13e eeuwse en latere middeleeuwse bouwdelen. Bovendien is het van belang door de latere, voornamelijk 18e eeuwse, bouwfragmenten en de 19e eeuwse pui. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450479
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis, met een gevel uit circa 1850, met drie bouwlagen, een zadeldak loodrecht op de straat en kelders in Utrecht

Pottenberch

Oudegracht 193
Utrecht
Pand met gevel met rechte getande kroonlijst.

Winkelwoonhuis gebouwd in eclectische stijl opgetrokken met neo-renaissance elementen

Oudegracht 203
Utrecht
Oudegracht 203 Inleiding WINKELWOONHUIS, in 1897 naar ontwerp van architect W.J. van Vogelpoel gebouwd in eclectische stijl opgetrokken me..

Pand met lijstgevel met empire-ornament

Oudegracht 205
Utrecht
Pand met lijstgevel met empire-ornament, omtrent 1800.

Pand van middeleeuwse oorsprong, bestaande uit vier bouwlagen met de kap evenwijdig aan de straat en verschillende kelders

Haverstraat 2
Utrecht
Pand van middeleeuwse oorsprong, bestaande uit vier bouwlagen met de kap evenwijdig aan de straat en verschillende kelders, waarvan een met ..

Pand met gevel met rechte getande kroonlijst

Oudegracht 191
Utrecht
Pand met gevel met rechte getande kroonlijst.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)