Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het 'Hallehuis'-type van een bouwlaag en een kap, opgedeeld in drie woonhuizen in Utrecht

Boerderij

Oosterkade 6
3582AS Utrecht
Utrecht


Beschrijving van Boerderij van het 'Hallehuis'-type van een bouwlaag en een kap, opgedeeld in drie woonhuizen

Een 18e eeuwse boerderij van het 'hallehuis'-type van een bouwlaag en een kap, opgedeeld in drie woonhuizen. Hoewel de voorgevel door de opdeling in drie afzonderlijke woningen niet meer de oorspronkelijke opzet kent, kan hier gesproken worden van een gaaf voorbeeld. De constructie is nog volledig intact en bestaat uit een aantal ankerbalkgebinten met pennen en wiggen waardoor de ruimte in drie beuken wordt verdeeld. De verdeling in drie woningen is volgens het oorspronkelijke patroon gebeurd, de twee zijhuizen bevinden zich in de voorste drie vakken van de zijbeuken. Het middelste huis bestaat aan de voorzijde uit de middenbeuk, terwijl in de laatste vakken drie beuken worden benut. De achtergevel is nog volledig in tact, waarbij met name de achterbaander opvalt. Ook de zijgevels hebben voor een belangrijk deel de oorspronkelijke indeling. Achter de boerderij is nog een 19e eeuwse grote wagenschuur aanwezig. Deze boerderij is van groot belang door de vrijwel oorspronkelijke toestand. Bovendien is zij van groot historisch belang door haar ligging, net buiten de stadsmuren in de voorstad Tolsteeg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450475
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij van het 'Hallehuis'-type van een bouwlaag en een kap, opgedeeld in drie woonhuizen in Utrecht

Pand bestaande uit twee lagen, een schilddak met de nok loodrecht op de straat en een kelder

Oosterkade 4
Utrecht
Een 18e eeuws pand bestaande uit twee lagen, een schilddak met de nok loodrecht op de straat en een kelder. Een volledig gaaf, buiten de st..

Deel van veerhuis

Ledig Erf 5
Utrecht
Deel van een 17e eeuws veerhuis, bestaande uit twee lagen en een kap evenwijdig aan de straat. Oorspronkelijk bestond het veerhuis uit een ..

Hoekpand met met verdieping en kapverdieping onder met pannen gedekt zadeldak

Westerkade 1
Utrecht
In oorsprong 18e eeuws hoekpand, met verdieping en kapverdieping onder met pannen gedekt zadeldak; aan de voorzijde voorzien van een variant..

Louis Hartlooper Complex (voormalige politiepost Tolsteegbrug

Tolsteegbrug 1
Utrecht
OMSCHRIJVING POLITIEPOST, uitgelegd op een in hoofvorm L-vormige plattegrond, in baksteen opgetrokken, daterend uit 1928. Het pand is geleg..

Tolsteegbrug met kademuren, tramwachthuisje en urinoir

Tolsteegbrug 1
Utrecht
Omschrijving BRUG met kademuren, tramwachthuisje en urinoir, gelegen over de stadsbuitengracht, de Twijnstraat verbindend met het Ledig Erf..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)