Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand bestaande uit twee lagen, een schilddak met de nok loodrecht op de straat en een kelder in Utrecht

Woonhuis

Oosterkade 4
3582AS Utrecht
Utrecht


Beschrijving van Pand bestaande uit twee lagen, een schilddak met de nok loodrecht op de straat en een kelder

Een 18e eeuws pand bestaande uit twee lagen, een schilddak met de nok loodrecht op de straat en een kelder. Een volledig gaaf, buiten de stadsgrachten gelegen, statig huis, oorspronkelijk de afsluiting van een rij huizen. Bij infrastructurele reconstructiewerkzaamheden is het een alleenstaand huis geworden. Het gehele pand is van belang, met name de oorspronkelijke binnenluiken, de kap en de voorgevel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450474
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Pand bestaande uit twee lagen, een schilddak met de nok loodrecht op de straat en een kelder in Utrecht

Boerderij van het 'Hallehuis'-type van een bouwlaag en een kap, opgedeeld in drie woonhuizen

Oosterkade 6
Utrecht
Een 18e eeuwse boerderij van het 'hallehuis'-type van een bouwlaag en een kap, opgedeeld in drie woonhuizen. Hoewel de voorgevel door de op..

Deel van veerhuis

Ledig Erf 5
Utrecht
Deel van een 17e eeuws veerhuis, bestaande uit twee lagen en een kap evenwijdig aan de straat. Oorspronkelijk bestond het veerhuis uit een ..

Hoekpand met met verdieping en kapverdieping onder met pannen gedekt zadeldak

Westerkade 1
Utrecht
In oorsprong 18e eeuws hoekpand, met verdieping en kapverdieping onder met pannen gedekt zadeldak; aan de voorzijde voorzien van een variant..

Louis Hartlooper Complex (voormalige politiepost Tolsteegbrug

Tolsteegbrug 1
Utrecht
OMSCHRIJVING POLITIEPOST, uitgelegd op een in hoofvorm L-vormige plattegrond, in baksteen opgetrokken, daterend uit 1928. Het pand is geleg..

Tolsteegbrug met kademuren, tramwachthuisje en urinoir

Tolsteegbrug 1
Utrecht
Omschrijving BRUG met kademuren, tramwachthuisje en urinoir, gelegen over de stadsbuitengracht, de Twijnstraat verbindend met het Ledig Erf..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)