Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Utrecht

Woonhuis

Nobeldwarsstraat 18
3512EX Utrecht
Utrecht


Beschrijving van woonhuis

18e Eeuws koetshuis met bovenwoning op sterk gerende plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen met afgeplat zadeldak loodrecht op de straat met voorschild. De brede lijstgevel aan de voorzijde heeft zijn twee forse inrijpoorten met oude deuren bewaard en bevat links een smalle deur, met omlijsting met afgeschuinde bovenhoeken, ten behoeve van de bovenwoning. De vrij gesloten verdieping heeft slechts twee vensters. Het pand ligt met zijn smalle achtergevel tegen het talud van de wal van de stadsbuitengracht die de beganegrond afsluit. De verdieping ligt vrij boven de wal en is twee travee├źn breed. Naast en tussen de twee vensters bevinden zich drie pilasters. De lijn van fronton en zijden wordt benadrukt door een waterlijst. Hoewel het dak afgeplat is, wordt de achtergevel bekroond door een geheel houten mansarde-topgevel in empirestijl. Het pand maakt deel uit van een rij die tegen de wal gebouwd is, een bijzondere situatie die mogelijk was doordat de 'stadssteeg', die de stadszijde van de wal volgde, in de Nobeldwarsstraat stadsinwaarts afboog. Het pand is van architectonisch en historisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450471
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Utrecht

woonhuis

Nobeldwarsstraat 27
Utrecht
Een pand van twee bouwlagen met een zadeldak evenwijdig aan de rooilijn, uit het tweede kwart van de 17e eeuw. Het vormt tezamen met Nobeldw..

Lucasbolwerk

Bogen en vestingwerken plantsoen Lucasbolwerk
Utrecht
Gemetselde bogen en vestingwerken in het plantsoen.

woonhuis

Nobeldwarsstraat 29
Utrecht
Een pand van twee bouwlagen met een zadeldak evenwijdig aan de rooilijn, uit het tweede kwart van de 17e eeuw. Het vormt tezamen met Nobeldw..

Pand met gevel, rechte kroonlijst met consoles en rijk gesneden van consoles voorziene ingang

Kromme Nieuwegracht 38
Utrecht
Pand met gevel, rechte kroonlijst met consoles en rijk gesneden van consoles voorziene ingang, 1e helft XVIII.

Pand met gevel met rechte kroonlijst, een geheel met 42 en 44 vormend

Kromme Nieuwegracht 40
Utrecht
Pand met gevel met rechte kroonlijst XVIII, een geheel met 42 en 44 vormend.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)