Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tweebeukig woonhuis, bestaande uit tweee bouwlagen in Utrecht

Woonhuis

Minrebroederstraat 5
3512GS Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Tweebeukig woonhuis, bestaande uit tweee bouwlagen

Een 18e eeuws tweebeukig woonhuis, bestaande uit twee bouwlagen, een kap parallel aan de straat en kelders, met een ongepleisterde lijstgevel. Zoals langs de Minrebroederstraat meer voorkomt, is dit pand een samenvoeging van twee huizen. Het linker en tevens breedste gedeelte is een in aanleg middeleeuws voorhuis met haaks daarop een later achterhuis. Beide delen hebben kelders met tongewelven; het voorste gedeelte heeft in de linkermuur een kaarsnis. Het rechter gedeelte had ook een onderkelderd, mogelijk middeleeuws, voorhuis en een, hier losstaand, achterhuis. In de 18e eeuw zijn beide elementen door een complete herbouw samengevoegd tot het huidige gebouw met twee beuken. De vroeg 19e eeuwse voorgevel heeft de 18e eeuwse of mogelijk twee oudere gevels vervangen. Deze gevel is op de ramen na geheel intact. De achtergevel is een wel over de volle breedte doorlopende 18e eeuwse gevel, waarin ook de vensters met roedeverdeling nog aanwezig zijn. Het hoge zadeldak aan de voorzijde heeft grenen jukken waarop in de 20e eeuw gordingen zijn aangebracht. Op het achterhuis staat een 19e eeuws schilddak, waarschijnlijk als vervanging van de oorspronkelijke kap. De linker topgevel van het voorhuis is een, gedeeltelijk herkenbare, trapgevel met door pannen gedekte trappen. Deze trapgevel kan behoren tot de voorganger van het huidige huis. De rechter topgevel aan een, nu dichtgebouwd, steegje heeft op zolder twee gedeeltelijk oorspronkelijke vensters. Dit pand is een goed voorbeeld van samenvoeging van twee huizen. Daarnaast zijn ook de restanten van de middeleeuwse voorganger, met name de linker voorkelder, van belang. De voorgevel met trap is van architectonisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450459
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tweebeukig woonhuis, bestaande uit tweee bouwlagen in Utrecht

Winkelwoonhuis in eclectische stijl

Minrebroederstraat 3
Utrecht
Inleiding In 1884 tot WINKELWOONHUIS verbouwd ouder pand in eclectische stijl, gelegen aan de zuidzijde van de Minrebroederstraat. Omschr..

Ondiep gaaf huis bestaande uit twee bouwlagen, een kap en een kelder

Minrebroederstraat 1
Utrecht
Een ondiep gaaf 17e eeuws huis bestaande uit twee bouwlagen, een kap en een kelder. Dit pand leunt tegen de zijgevel van een huis aan de Ko..

Universiteitsgebouw

Minrebroederstraat 12
Utrecht
Inleiding UNIVERSITEITSGEBOUW, in 1896 voor de universiteit gebouwd als Pharmacologisch INSTITUUT in neo-renaissance stijl, gesitueerd in d..

Breed huis, tegenwoordig bestaande uit drie bouwlagen kelders en een mansardekap

Minrebroederstraat 11
Utrecht
17e Eeuws breed huis, tegenwoordig bestaande uit drie bouwlagen kelders en een mansardekap. Het huis is een 17e eeuws samenvoeging van twee..

woonhuis

Korte Minrebroederstraat 23
Utrecht
Een 17e eeuws huis van twee bouwlagen, een schilddak met mezzanino en een kelder onder een gedeelte van het huis. Dit 17e eeuwse huis heeft..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)