woonhuis in Utrecht

Mariastraat 4
3511LP Utrecht

Beschrijving van woonhuis

Middeleeuws voorhuis, met een 18e eeuwse voorgevel, bestaande uit twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder. Benevens een smaller middeleeuws achterhuis bestaande uit twee bouwlagen. Dit pand, met de zijgevel gelegen aan een doodlopend steegje, behoorde oorspronkelijk tot de bezittingen van het Kapittel van Sint Marie. De middeleeuwse opzet is nog voor een belangrijk deel aanwezig, met name de eiken kapspanten met gekraste telmerken en de kelder bestaande uit twee naast elkaar gelegen tongewelven. 17e Eeuwse elementen komen voor in de zijgevel; een eenvoudig deurkozijn met bovenlicht en een bolkozijn op de verdieping. De eind 18e eeuwse voorgevel, met 19e eeuwse onderpui bestaande uit pilasters en een tympaan, geven het pand een voornaam allure. Het pand is bouwhistorisch van belang door met name het middeleeuwse casco, de zijgevel met een 17e eeuws karakter en de 18e eeuwse voorgevel met de 19e eeuwse onderpui. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)