Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Utrecht

Woonhuis

Loeff Berchmakerstraat 36
3512TD Utrecht
Utrecht


Beschrijving van woonhuis

Vroeg 16e eeuws pand met twee bouwlagen, een kap met de nok loodrecht op de Straat en een keldertje. De oorspronkelijk opzet was een pand van een laag met kap, dat in de 17e eeuw met een verdieping werd verhoogd. Daarbij werd de waarschijnlijk houten gevel vervangen door een stenen gevel. De ramen op de verdieping zijn nog de, in de 19e eeuw gewijzigde, grenen kruiskozijnen uit de 17e eeuw. In de 19e eeuw werd het pand gesplitst in een winkel/woning aan de Loeff Berchmakerstraat en een woning aan de Pauwstraat. Daarbij zijn de gevels gepleisterd met imitatie natuursteenblokken. Het 19e eeuwse karakter is bij een restauratie in 1976 bewaard gebleven. Het pand is van bouwhistorisch belang vanwege het casco met de oorspronkelijke moer- en kinderbalklagen, benevens de kelder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450452
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Utrecht

Hoekpand met twee bouwlagen en een kap loodrecht op de straat

Loeff Berchmakerstraat 38
Utrecht
Vroeg 16e eeuws hoekpand met twee bouwlagen en een kap loodrecht op de straat. Het huis is wat opzet betreft nog het vroeg 16e eeuwse pand,..

Pand met trapgevel met sierankers gepleisterd

Predikherenstraat 20
Utrecht
Pand met trapgevel met sierankers gepleisterd, XVII.

woonhuis

Loeff Berchmakerstraat 21
Utrecht
Een in opzet gaaf bewaard pand uit het midden van de 17e eeuw, bestaande uit twee bouwlagen met kap evenwijdig aan de straat, met kleine kel..

Hoekpand, bestaande uit twee bouwlagen met een zadeldak

Predikherenstraat 24
Utrecht
Hoekpand, in aanleg daterend uit de 16e eeuw, bestaande uit twee bouwlagen met een zadeldak met voorschild met de nok loodrecht op de straat..

Helft van oorspronkelijk vier venstersbreed pand

Predikherenstraat 26
Utrecht
Helft van een oorspronkelijk vier vensters breed laat 17e eeuws pand, bestaande uit twee bouwlagen met kap evenwijdig aan de straat. Dit 17..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)