woonhuis in Utrecht

Loeff Berchmakerstraat 21
3512TC Utrecht

Beschrijving van woonhuis

Een in opzet gaaf bewaard pand uit het midden van de 17e eeuw, bestaande uit twee bouwlagen met kap evenwijdig aan de straat, met kleine kelder. In de kelder is tussen de enkelvoudige balklaag nog de aanzet tot de oorspronkelijke troggewelven zichtbaar. De oorspronkelijke houten voorpui is door een stenen vervangen, de houten geprofileerde puibalk met worstlijst is nog aanwezig. Het venster op de beganegrond is een oorspronkelijk kloosterkozijn, nu voorzien van een negenruits schuifraam. De verdieping staat uitgekraagd op de puibalk, de oorspronkelijke vensterindeling is nog aanwezig. De enkelvoudige balklagen op de beganegrond en verdieping zijn nog aanwezig, voorts tonen vele bouwsporen de indeling van interieur met spiltrap, bedstee en hangschouw. Het pand heeft een 17e eeuwse kapconstructie. Rond 1900 is het huis via de achtermuur verbonden met het pand Predikherenkerkhof 26. Het pand is van bouwhistorisch belang en van bescheiden architectonisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)