Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Utrecht

Woonhuis

Loeff Berchmakerstraat 21
3512TC Utrecht
Utrecht


Beschrijving van woonhuis

Een in opzet gaaf bewaard pand uit het midden van de 17e eeuw, bestaande uit twee bouwlagen met kap evenwijdig aan de straat, met kleine kelder. In de kelder is tussen de enkelvoudige balklaag nog de aanzet tot de oorspronkelijke troggewelven zichtbaar. De oorspronkelijke houten voorpui is door een stenen vervangen, de houten geprofileerde puibalk met worstlijst is nog aanwezig. Het venster op de beganegrond is een oorspronkelijk kloosterkozijn, nu voorzien van een negenruits schuifraam. De verdieping staat uitgekraagd op de puibalk, de oorspronkelijke vensterindeling is nog aanwezig. De enkelvoudige balklagen op de beganegrond en verdieping zijn nog aanwezig, voorts tonen vele bouwsporen de indeling van interieur met spiltrap, bedstee en hangschouw. Het pand heeft een 17e eeuwse kapconstructie. Rond 1900 is het huis via de achtermuur verbonden met het pand Predikherenkerkhof 26. Het pand is van bouwhistorisch belang en van bescheiden architectonisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450451
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Utrecht

Helft van oorspronkelijk vier venstersbreed pand

Predikherenstraat 26
Utrecht
Helft van een oorspronkelijk vier vensters breed laat 17e eeuws pand, bestaande uit twee bouwlagen met kap evenwijdig aan de straat. Dit 17..

Hoekpand, bestaande uit twee bouwlagen met een zadeldak

Predikherenstraat 24
Utrecht
Hoekpand, in aanleg daterend uit de 16e eeuw, bestaande uit twee bouwlagen met een zadeldak met voorschild met de nok loodrecht op de straat..

Hoekpand met twee bouwlagen en een kap loodrecht op de straat

Loeff Berchmakerstraat 38
Utrecht
Vroeg 16e eeuws hoekpand met twee bouwlagen en een kap loodrecht op de straat. Het huis is wat opzet betreft nog het vroeg 16e eeuwse pand,..

Oorspronkelijk eenlaags middeleeuws huis thans bestaande uit twee bouwlagen

Predikherenstraat 25
Utrecht
Oorspronkelijk eenlaags middeleeuws huis thans bestaande uit twee bouwlagen, waarvan de tweede bouwlaag de uitgebouwde kap is, met de kap lo..

woonhuis

Loeff Berchmakerstraat 36
Utrecht
Vroeg 16e eeuws pand met twee bouwlagen, een kap met de nok loodrecht op de Straat en een keldertje. De oorspronkelijk opzet was een pand v..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)