Deel van veerhuis in Utrecht

Ledig Erf 5
3582EA Utrecht

Beschrijving van Deel van veerhuis

Deel van een 17e eeuws veerhuis, bestaande uit twee lagen en een kap evenwijdig aan de straat. Oorspronkelijk bestond het veerhuis uit een L-vormig gebouw gelegen op de hoek van de Gansstraat en de Oosterkade. Het dateert uit de tijd dat de Vaartse Rijn nog een belangrijke verkeersader voor de stad Utrecht vormde. Het was net buiten de stadsmuren in de voorstad Tolsteeg gelegen. Het nog aanwezige deel vormt de aan de Gansstraat gelegen vleugel, beƫindigd door een markante schoorsteen. Aanwezig zijn nog de enkelvoudige balklagen en de grenen kap. Aan de achterzijde is in de binnenhoek tussen de twee vleugels een deel aangebouwd met een eind 17e eeuwse tuitgevel met vlechtingen. In de 19e eeuw is het achterhuis verhoogd, met wijziging van de kaprichting, waarbij de tuitgevel in het metselwerk herkenbaar bleef. Het pand is historisch van belang als functionele bebouwing langs de Vaartse Rijn als handelsweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)