Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Deel van veerhuis in Utrecht

Gebouw

Ledig Erf 5
3582EA Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Deel van veerhuis

Deel van een 17e eeuws veerhuis, bestaande uit twee lagen en een kap evenwijdig aan de straat. Oorspronkelijk bestond het veerhuis uit een L-vormig gebouw gelegen op de hoek van de Gansstraat en de Oosterkade. Het dateert uit de tijd dat de Vaartse Rijn nog een belangrijke verkeersader voor de stad Utrecht vormde. Het was net buiten de stadsmuren in de voorstad Tolsteeg gelegen. Het nog aanwezige deel vormt de aan de Gansstraat gelegen vleugel, beƫindigd door een markante schoorsteen. Aanwezig zijn nog de enkelvoudige balklagen en de grenen kap. Aan de achterzijde is in de binnenhoek tussen de twee vleugels een deel aangebouwd met een eind 17e eeuwse tuitgevel met vlechtingen. In de 19e eeuw is het achterhuis verhoogd, met wijziging van de kaprichting, waarbij de tuitgevel in het metselwerk herkenbaar bleef. Het pand is historisch van belang als functionele bebouwing langs de Vaartse Rijn als handelsweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450450
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Deel van veerhuis in Utrecht

Pand bestaande uit twee lagen, een schilddak met de nok loodrecht op de straat en een kelder

Oosterkade 4
Utrecht
Een 18e eeuws pand bestaande uit twee lagen, een schilddak met de nok loodrecht op de straat en een kelder. Een volledig gaaf, buiten de st..

Boerderij van het 'Hallehuis'-type van een bouwlaag en een kap, opgedeeld in drie woonhuizen

Oosterkade 6
Utrecht
Een 18e eeuwse boerderij van het 'hallehuis'-type van een bouwlaag en een kap, opgedeeld in drie woonhuizen. Hoewel de voorgevel door de op..

Hoekpand met met verdieping en kapverdieping onder met pannen gedekt zadeldak

Westerkade 1
Utrecht
In oorsprong 18e eeuws hoekpand, met verdieping en kapverdieping onder met pannen gedekt zadeldak; aan de voorzijde voorzien van een variant..

Louis Hartlooper Complex (voormalige politiepost Tolsteegbrug

Tolsteegbrug 1
Utrecht
OMSCHRIJVING POLITIEPOST, uitgelegd op een in hoofvorm L-vormige plattegrond, in baksteen opgetrokken, daterend uit 1928. Het pand is geleg..

Tolsteegbrug met kademuren, tramwachthuisje en urinoir

Tolsteegbrug 1
Utrecht
Omschrijving BRUG met kademuren, tramwachthuisje en urinoir, gelegen over de stadsbuitengracht, de Twijnstraat verbindend met het Ledig Erf..

Kaart & Routeplanner