Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand van twee bouwlagen met een zadeldak met de nok loodrecht op de straat en een kelder in Utrecht

Woonhuis

Lange Smeestraat 6
3511PW Utrecht
Utrecht


Beschrijving van Pand van twee bouwlagen met een zadeldak met de nok loodrecht op de straat en een kelder

Een pand van twee bouwlagen met een zadeldak met de nok loodrecht op de straat en een kelder. Het huis is van middeleeuwse oorsprong, de voorgevel is mogelijk uit de eerste helft van de 17e eeuw. Op de verdieping is het pand drie traveeën breed, op de beganegrond heeft het een winkelpui. De kelder loopt evenwijdig aan de rooilijn en is in de middeleeuwen een geheel opgezet, twee vakken breed met troggewelven op een centrale gordelboog. Reeds in de middeleeuwen is de anderhalf steens gordelboog dichtgemetseld en kreeg het oostelijke vak een tongewelf loodrecht op de straat. De voorste 2,5 meter zijn later nog eens vernieuwd. In een later stadium is de gordelboog weer doorbroken voor een poortje. Beide vakken hebben een kelderlicht naar de straat waarvan er minstens een ook als keldertrap heeft gefungeerd. Het rechthoekige muurvlak dat hier onder het troggewelf overblijft heeft in het midden een 44 cm diepe muurkast met houten bovendorpel. Rechts en links bevinden zich een grote nis onder een halfronde boog met een diepte van 80 cm. Deze drie nissen behoren tot de oorspronkelijke opzet. De verhoogde bodems hebben latere plavuizen. De functie van de nissen is niet duidelijk. Het pand heeft architectonische waarde en is van bouwhistorisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450449
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schema zadeldak

Een zadeldak bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste hellende dakschilden die elkaar in de nok snijden. Dit type dak is, vanwege zijn eenvoud, het meest voorkomende type dak in Nederland en België, met name in de traditionele bouw. Wanneer de dakschilden, op een en hetzelfde gebouw, van ongelijke lengte zijn, spreken we van een mank of asymmetrisch zadeldak.

Minder algemeen zijn kerktorens met een zadeldak, de zadeldaktorens.

Een zadeldak, met dakpannen gedekt, wordt traditioneel opgebouwd uit onder andere:

De moderne uitvoering bestaat uit zelfdragende dakelementen, die van goot tot nok lopen, deze elementen zijn dan voorzien van isolatie, een dampremmende laag en panlatten om met dakpannen te kunnen dekken.

Zie ook

  • Wolfsdak, zadeldak met afgeschuinde vlakken aan de korte kanten
  • Dakvorm voor andere dakvormen

Monumenten in de buurt van Pand van twee bouwlagen met een zadeldak met de nok loodrecht op de straat en een kelder in Utrecht

Pand met lijstgevel door zadeldak gedekt

Lange Smeestraat 4
Utrecht
Pand met lijstgevel door zadeldak gedekt, 17e eeuw.

Pand met gepleisterde lijstgevel

Lange Smeestraat 2
Utrecht
Pand met gepleisterde lijstgevel, 17e eeuw.

woonhuis

Lange Smeestraat 3
Utrecht
Middeleeuws dwarshuis van twee bouwlagen, twee vakken breed met restanten van dragende houtconstructie. De beganegrond heeft een 19e eeuwse ..

Van oorsprong middeleeuws dwarshuis van twee bouwlagen en kap evenwijdig aan de rooilijn

Lange Smeestraat 1
Utrecht
Een van oorsprong middeleeuws dwarshuis van twee bouwlagen en kap evenwijdig aan de rooilijn. Het pand is twee vakken breed, de kelder is ..

De Rooster

Oudegracht 279
Utrecht
Statig hoog oprijzend herenhuis, zadeldak aan weerszijden eindigend in topgevels met schoorstenen, sierankers, XVII. Op de hoek van de Lange..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)