Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Utrecht

Woonhuis

Lange Smeestraat 3
3511PS Utrecht
Utrecht


Beschrijving van woonhuis

Middeleeuws dwarshuis van twee bouwlagen, twee vakken breed met restanten van dragende houtconstructie. De beganegrond heeft een 19e eeuwse insteek. De twee vakken brede opzet komt duidelijk tot uiting in de gave middeleeuwse kelder met troggewelven op een gordelboog. In de rechter keldermuur bevinden zich twee kaarsnissen. Op de verdieping zijn van het zware middelste gebint de muurstijl, de moerbalk met een sleutelstuk en een fors korbeel bewaard. Aan de voorgevel is, mogelijk bij een vernieuwing van de verdieping, de constructie in de 17e eeuw gewijzigd. De moerbalk wordt nu opgevangen door een zeer lang grenen sleutelstuk met een fors ojief (zonder korbeel en muurstijl). Links liggen de kinderbinten vermoedelijk direct in de muur. Van het rechter gebint is een deel van de moerbalk en muurstijl waarneembaar. De beganegrond heeft een 19e eeuws karakter door de insteek die met een reeks ramen op de winkelruimte uitziet. Boven die insteek is een enkelvoudige balklaag evenwijdig aan de straat aangebracht, die naast vuren enkele zware eiken balken bevat, alles als secundair gebruik. De voorste eiken balk heeft aan beide zijden gaten voor korbelen en links een gemenageerd peerkraalsleutelstuk met afgeschuinde wangen. Mogelijk behoorde deze oorspronkelijk tot de samengestelde balklaag boven de beganegrond. Het zadeldak met rechts schild is modern. De lijstgevel is twee vakken breed, wit gepleisterd met natuursteen imitatie en heeft een fraai 19e eeuwse winkelpui met centrale ingang met daarvoor twee treden. Boven deur en ramen gebogen kalven en een hoofdgestel gedragen door vier gesneden consoles. In de plint bevinden zich twee kleine kelderlichten. Het pand is van bouwhistorisch belang en van architectonische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450448
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Utrecht

Van oorsprong middeleeuws dwarshuis van twee bouwlagen en kap evenwijdig aan de rooilijn

Lange Smeestraat 1
Utrecht
Een van oorsprong middeleeuws dwarshuis van twee bouwlagen en kap evenwijdig aan de rooilijn. Het pand is twee vakken breed, de kelder is ..

Pand met lijstgevel door zadeldak gedekt

Lange Smeestraat 4
Utrecht
Pand met lijstgevel door zadeldak gedekt, 17e eeuw.

Pand met gepleisterde lijstgevel

Lange Smeestraat 2
Utrecht
Pand met gepleisterde lijstgevel, 17e eeuw.

Pand van twee bouwlagen met een zadeldak met de nok loodrecht op de straat en een kelder

Lange Smeestraat 6
Utrecht
Een pand van twee bouwlagen met een zadeldak met de nok loodrecht op de straat en een kelder. Het huis is van middeleeuwse oorsprong, de vo..

Hoekpand, drie bouwlagen, met zadeldak met wolfseind aan de voorzijde

Oudegracht 277
Utrecht
Hoekpand van drie bouwlagen met zadeldak met wolfseind aan de voorzijde, loodrecht op de Oudegracht. Het 17e eeuwse pand, mogelijk van oude..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)