Van oorsprong middeleeuws dwarshuis van twee bouwlagen en kap evenwijdig aan de rooilijn in Utrecht

Lange Smeestraat 1
3511PS Utrecht
Utrecht

Beschrijving van Van oorsprong middeleeuws dwarshuis van twee bouwlagen en kap evenwijdig aan de rooilijn

Een van oorsprong middeleeuws dwarshuis van twee bouwlagen en kap evenwijdig aan de rooilijn. Het pand is twee vakken breed, de kelder is echter drie vakken breed. De beganegrond heeft een 19e eeuwse insteek. Het pand vertoond dezelfde opzet als Lange Smeestraat 3. Blijkens de oorspronkelijke middeleeuwse tussenmuur betreft het vermoedelijk geen later gesplitst pand. Merkwaardig is de twee vakken brede opzet van het huis (met een moerbalk) terwijl de kelder twee gordelbogen heeft. In de rechter muur van de kelder is een mogelijk oorspronkelijke eenvoudige schouw aanwezig. Rechts in de kelder bevindt zich een toegangstrap vanaf de straat. De gevel is twee travee├źn breed onder een kroonlijst, wit gepleisterd met natuursteen imitatie. Het pand is van bouwhistorisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)